В Україні з літа запрацюють жорсткіші стандарти щодо фарби для дорожньої розмітки
08.02.2021   //  

ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» зробило міжнародний стандарт матеріалів дорожньої розмітки EN 1436:2018 національним. Про це йдеться у наказі ДП «УкрНДНЦ» №445 від 14 грудня.

Стандарт стане чинним в Україні з 1 серпня 2021 року. Європейський комітет із стандартизації (CEN) ввів норми у Євросоюзі у 2018 році. Першу редакцію проекту стандарту у 2019 році розробив Технічний комітет стандартизації ДерждорНДІ та ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Крок» у 2019 році на замовлення Укравтодору.

Чим Євростандарт відрізняється від існуючих Національних стандартів?

В Україні фарба для дорожньої розмітки повинна відповідати таким стандартам:

  • СОУ 42.1-37641918-116:2014 «Фарба для горизонтальної розмітки автомобільних доріг. Технічні вимоги та методи випробовування».
  • СОУ 42.1-37641918-089:2012 «Мікрокульки скляні світлоповертальні для горизонтальної розмітки автомобільних доріг. Технічні вимоги та методи випробовування».
  • СОУ 42.1-37641918-090:2012 «Пластики, спрей-пластики холодного та гарячого нанесення для горизонтальної розмітки автомобільних доріг. Технічні вимоги та методи випробовування».

Ці нормативи визначають фізико-технічні показники фарби та плівки після її нанесення – колір, твердість, зовнішній вигляд плівки, час висихання покриття плівки, коефіцієнт зчеплення колеса автомобіля з покриттям у зволоженому стані тощо.

Євростандарти деталізують показники випробувань дорожньої розмітки по основних позиціях та затверджують методи їх випробування.

Коефіцієнт яскравості дорожньої розмітки за умов розсіяного освітлення та Коефіцієнт яскравості дорожньої розмітки

У ДСТУ 2587:2010 вказаний лише граничний коефіцієнт яскравості для різних кольорів дорожньої розмітки – білого, жовтого, червоного тощо.

У першій редакції проекту євростандарту з’являється два коефіцієнти – коефіцієнт яскравості дорожньої розмітки β (для спостереження з близької відстані) та коефіцієнт яскравості розсіяного освітлення Qd – для спостереження з великої відстані. Значення обидвох коефіцієнтів тепер залежатимуть від виду дорожнього покриття (асфальту чи цементобетону) а також від класу якості дорожньої розмітки.

Коефіцієнт світлоповертання

Така ж історія і з коефіцієнтом світлоповертання. ДСТУ 2587:2010 встановлюють граничні значення коефіцієнта для різних кольорів розмітки, в той час як євронорми встановлюють коефіцієнт залежно від класу якості розмітки та стану, в якому вона перебуває, – в сухому, зволоженому чи під час дощу. Відповідно, й деталізуються методи випробовування розмітки в залежності від її стану.

Колірність

Кутові точки, по яким вимірюють колірність розмітки, у євронормах є більшими, ніж у ДСТУ. Також у євронормах показник колірності для жовтої розмітки різниться – він залежить від її класу.

Договір на розробку національних стандартів щодо вимог до матеріалів для дорожньої розмітки з ідентичним ступенем відповідності до європейських норм ДерждорНДІ підписав з Укравтодором у квітні 2019 року. Тоді підприємство вказало субпідрядником ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Крок», засновниками якого є Лолітта Єгорова, Юрій Колесник, Наталія Тарасенко та Сергій Демченко. Син Юрія Колесника – Денис Колесник – кандидат технічних наук, працював у ДерждорНДІ та ДП «Державний науково-технічний центр інспекції якості та сертифікації дорожньої продукції «Дор’Якість».

Марина Ансіфорова, «Наші гроші»