Голову АМКУ викличуть до парламентського комітету пояснити закриття справи по «Роттердам+», – «Слуга народу»
05.02.2021   //  

Голову Антимонопольного комітету Ольгу Піщанську планують викликати у парламентський комітет для пояснень щодо рішення АМКУ про закриття справи «Роттердам+». Про це в ефірі «Апостроф ТВ» повідомив народний депутат від «Слуги народу» Юрій Камельчук.

«Ми можемо і викличемо як мінімум на комітет, куди можуть долучитись будь-які депутати. Послухаємо ці пояснення – як, чому і що далі. Думаю також буду звертатись до правоохоронних органів та СБУ перевіряти більш глибоко. Я допускаю, що Антимонопольний комітет міг і не перевірити факти того, що було раніше. Це може перевірити лише той, хто контролює кордон, а це правоохоронні органи, військові», – заявив Камельчук.

Відповідну заяву Камельчук зробив, коментуючи ситуацію з поставками вугілля в Україну у попередні роки. За часів президента Петра Порошенка діяла формула «Роттердам+», за якою вугілля на теплові електростанції оплачувалось як нібито воно поставлено з голландського порту, тобто з урахуванням морської доставки та перевалки в порту. А насправді воно поставлялось з України, окупованих районів ОРДЛО та частково з Росії. Відтак це створювало надприбутки для постачальників вугілля. Видобуток понад 70% енергетичного вугілля в Україні контролює група ДТЕК Ріната Ахметова, яка також на 80% контролює теплову електрогенерацію.

Антимонопольний комітет вів справу за ознаками порушення НКРЕКП законодавства про захист економічної конкуренції щодо розрахунку у 2016-2017 роках ринкової ціни електроенергії (справа “Роттердам+”), відкриту за заявою НАБУ. У грудні 2020 року АМКУ закрив справу через «недоведеність порушення». Після того з АМКУ було звільнено голову профільного департаменту Тетяну Кулішову, яка безпосередньо курувала розслідування.

З 2020 року АМКУ очолює Олена Піщанська, подруга дружини президента Олени Зеленської. Сестра голови АМКУ Світлана Піщанська після обрання Володимира Зеленського президентом стала власником фірми, що управляє його нерухомістю в Італії.

В ході президентських виборів у 2019 році Володимир Зеленський апелював до свого суперника Петра Порошенка під час знаменитих дебатів на стадіоні з питанням «Скільки особисто вам занесли за Роттердам+

Призначена за поданням Зеленського генпрокурор Ірина Венедиктова також сприяє закриттю кримінального провадження НАБУ стосовно «Роттердам+».

Юрій Камельчук входить у парламентський комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та є очільником Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу.