«Нафтогаз» найняв американців та «Екво» судитись зі Словаччиною за арештований газ
04.02.2021   //  

АТ «НАК «Нафтогаз України» 1 лютого за результатами тендеру замовило міжнародній юридичній компанії «Covington & Burling LLP» (США) юридичні послуги на три роки вартістю 3,25 млн євро, або 111,02 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Фірмі замовили 36 тис годин юридичних послуг у середньому по 90 євро, або 3 084 грн. за годину. Американські юристи мають дослідити можливість ініціювання інвестиційного арбітражного провадження проти Словаччини у зв’язку з діями її представників щодо виконання арбітражного рішення на користь компанії «Italia Ukraina Gas S.p.a.». Потім вони представлятимуть «Нафтогаз» у вказаному провадженні. Погодинна ставка старших міжнародних радників становить 947-1 279 євро, партнерів і радників – 618-1 082 євро, юристів та інших працівників виконавця – 90-793 євро. Вона включає технічні витрати.

Підприємниця Юлія Курило скаржилась в АМКУ на нібито надто суворі вимоги щодо кваліфікації, але запізно. ДАСУ не виявила порушень під час моніторингу закупівлі.

Єдиним суперником із вищою в 3,5 раза ціною в 11,69 млн євро була фірма «Shearman & Sterling LLP» (Франція), яка захищає Україну від росіян по «Промінвестбанку» і ЗаЛКу.

Переможцю «Covington & Burling LLP» довелось пояснювати аномально низьку ціну в 3,25 млн євро, що в 4,5 раза нижче від очікуваної вартості у 15,00 млн євро. Він нагадав про давню співпрацю з «Нафтогазом», адже є головним радником в арбітражі проти Росії щодо активів у окупованому Криму. Мовляв, він розробив шаблони документів та здобув значні знання про роботу «Нафтогазу». Крім того, переможець повідомив, що послуги не менше ніж на 20% ціни договору надасть субпідрядник АО «Юридична фірма «Екво».

Нагадаємо, італійська фірма «IUGAS» у 2008 році звинуватила «Нафтогаз» у невиконанні контракту на постачання газу від 2003 року. У 2010-2011 роках юридичним радником у цій справі було ТОВ «Юридична компанія АВРК-Право», пов’язане з Дмитром Фірташем, а потім – міжнародна юридична фірма «White&Case LLP» (США, офіс у Франції). У 2013 році Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Нафтогаз» виконати контракт і поставити позивачу 13,1 млрд куб. газу за цінами 2003 року по $110 за тисячу кубів. А в 2017 році «Дзеркало тижня» із посиланням на джерело повідомило, що словацький суд арештував поставки газу зі Словаччини на адресу «Нафтогазу» на виконання цього рішення.

Із 2018 року «Нафтогаз» у цій справі представляє юридична фірма «Eversheds Sutherland (International) Llp» (Велика Британія). Загалом «Нафтогаз» уклав з нею угод по цій справі на 2,63 млн євро. Найсвіжіша річна угода від жовтня 2020 року передбачає погодинну ставку 317 євро. Це в 3,5 раза дорожче за середню ціну години в нинішньому договорі.

Довідково:

Засновниками «Екво» заснували Дениса Лисенка, Юлії Кирпи та Анни Бабич. Остання, за інформацією «Bihus.Info», була співмешканкою ексзаступника голови Адміністрації президента часів Порошенка Олексія Філатова, яку він не позначав у своїх деклараціях.

До 2014 року Філатов та Бабич були партнерами юрфірми «Василь Кисіль та партнери». Через два дні після призначення Філатова на Банкову, 24 липня 2014 р., Бабич з юристами Юлією Кирпою, Денисом Лисенком, Олександром Мамунею і Марією Ніжнік вийшли з «Василь Кисіль та партнери» та створили власну юридичну компанію «Aequo» («Екво»).

Після створення фірма отримала субпідряд на консультування щодо спору «Нафтогазу» з російським «Газпромом». Де-юре її залучила норвезька «Wikborg Rein», яка уклала угоду з «Нафтогазом» без конкурсу. На той час юридичний департамент «Нафтогазу» вже очолював ще один вихідець з «Василь Кисіль та партнери», юрист Ярослав Теклюк.

У 2015 році Ніжнік стала першим заступником голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва. Після її призначення компанія «Aequo» отримала таку долю ринку дозволів АМКУ на концентрацію, що організація «The Legal 500» поставила фірму колишніх колег Ніжнік на перше місце серед українських фірм на ринку злиття та поглинання. У 2020 році після звільнення Ніжнік повернулась у склад партнерів юридичної фірми.