Держава за грантові 10 мільйонів перевірить як змінилась ситуація з ВІЛ у гомосексуалістів
04.02.2021   //  

Державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» 2 лютого оголосила тендер на організацію та проведення біоповедінкового дослідження серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками у 2021 році. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Дослідження очікуваною вартістю 10,24 млн грн проведуть у групах підвищеного ризику для оцінки тенденцій поширеності ВІЛ та інших інфекцій серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками, оцінки чисельності цієї групи, а також охоплення її профілактичними послугами.

В технічній специфікації вказано, що Україна посідає одне з перших місць у регіоні за поширенням ВІЛ-інфекції . За результатами досліджень, проведених у 2017–2018 рр. серед ключових груп населення, поширеність ВІЛ серед ЛВІН (людей, які вживають ін’єкційні наркотики) становила 22,6%, ЧСЧ (чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками) 7,5%, ЖКС (жінок комерційного сексу) 5,2% та 7,6% серед ув’язнених.

Поширеність ВІЛ серед ЧСЧ у 2018 р. (7,5%) статистично не відрізнялось від поширеності у 2016 р. (8,5%).

Найвища поширеність ВІЛ серед ЧСЧ спостерігалась у Донецьку (22,8%), Черкасах (14,3%), Одесі (13%), Миколаєві (7,3%) та Києві (7,1%).

Поширеність ВІЛ серед ЧСЧ віком до 24 років збільшилася з 5% у 2016 р. до 6,7% у 2018 р. Однак, порівнюючи старші та молодші вікові групи ЧСЧ, поширеність ВІЛ була вищою серед ЧСЧ старше 25 років, і складала 8% у 2018 році.

Дослідження потрібно провести до кінця листопада 2021 року у 16 містах України.

Біоповедінкові дослідження серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ регулярно проводяться в Україні, починаючи з 2004 р.

Довідково

Біоповедінкове дослідження серед ЧСЧ у 2021 році проводиться в рамках реалізації Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) проекту міжнародної технічної допомоги «Підтримка системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій Міністерства охорони здоров’я України, покращення використання стратегічної інформації та розбудова потенціалу громадської охорони здоров’я в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)», який надається відповідно до міжнародного договору: Угоди між Урядом України і Урядом Сполучених Штатів Америки про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво від 07 травня 1992 року та реалізується Центром у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року № 153 «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги».