Забудовник отримав дозвіл на зведення 21-поверхівки на арештованій поліцією ділянці на Святошині
03.02.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 29 січня видала ТОВ «Вуд Гейтс» дозвіл на будівництво житлового будинку з вбудованими приміщеннями на вул. Відпочинку, 25 у Святошинському районі Києва. Про це свідчать дані Порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

За даними техніко-економічних показників, вказаних у дозволі, будуватиметься будинок на 21 поверх, загальна площа квартир – майже 8 тис кв м.

Раніше, у грудні 2020 року, замовник – ТОВ «Вуд Гейтс» отримав дві відмови ДАБІ у видачі дозволу на будівництво на вул. Відпочинку, 25. Підстави відмов були, зокрема, такі: будинок не відповідає містобудівним умовам та обмеженням в частині висоти об’єкта, максимально допустимої щільності населення та відсотку забудови ділянки. Проектом не забезпечено нормативів щодо прибудинкових майданчиків, паркомісць, мінімальних площ житлових приміщень в квартирі, проектування здійснено за межами ділянки та ін.

При цьому, як свідчать дані Порталу, у січні дозвіл забудовнику видано на підставі старої експертизи проекту будинку. Так, у вересні та жовтні 2020 року столична ДАБК неодноразово повертала фірмі «Вуд Гейтс» документи на доопрацювання. І в цих документах фігурує експертиза проекту від 26.04.2019, здійснена компанією «Українська будівельно-технічна експертиза» (експерт Харчун Ю.П.). Ця ж експертиза вказана у дозволі ДАБІ 29 січня.

Будівництво відбудеться на ділянці площею 0,26 га, яка з березня 2020 року арештована у рамках кримінального провадження за фактом знищення дубів шляхом розливання нафтопродуктів під їх коренями. Цю ділянку набув у приватну власність кооператив «Світ житла» на підставі рішення Київради 2010 року. У 2020 році власником ділянки стало ТОВ «Вуд Гейтс».

Містобудівні умови та обмеження на забудову цієї ділянки у квітні 2018 року отримував кооператив «Світ житла».

Проти забудови на вул. Відпочинку, 25 виступали жителі навколишніх будинків, які зазначають, що вказана ділянка є прилеглою територією до їхніх будинків. Крім того, за їхніми словами, на ділянці проходять підземні води, що є загрозою для проведення будівництва.

Власником ТОВ «Вуд Гейтс» є ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Новос», власником якого є Ігор Сірик. Це колишній депутат Полтавської обласної ради від «Батьківщини», власник компанії Novos Development, що зводить чотири житлові комплекси у Полтаві.

Ігор Сірик з дружиною Вікторією Сірик та Ганною Фоміною з 2018 року стали співвласниками Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу «Світ житла».

Генпідрядником будівництва є ТОВ «Систем-Буд», власником якого є Євгеній Токарєв.