Вугілля на електростанціях України залишилось лише до кінця тижня – Міненерго
02.02.2021   //  

На складах всіх Теплових електростанціях України станом на 28 січня фактичні запаси вугілля були значно нижчими від гарантованих. Відтак очікувані терміни повного спрацювання складів становили до 4 днів.

Про це повідомило Міністерство енергетики та вуглепрому на своєму сайті (див таблицю внизу).

На крупних ТЕС, які забезпечують електроенергією цілі регіони, ситуація критична по обом видам вугілля – і по антрациту, і по газовому. Лише Луганська ТЕС має хороший запас по антрациту, та Слов’янська ТЕС по газовому.

Краща ситуація на дрібніших Теплоелектроцентралях, які працюють на окремі міста. Тут запасів вугілля в середньому вистачає на тиждень та більше.

Найкритичніша ситуація на державних ТЕС «Центренерго» та електростанціях ДТЕК Ріната Ахметова. У них вугілля лишалось на 1-3 дні.

За словами голови комітету з питань паливо-енергетичного комплексу Андрія Геруса, станом на 1 лютого запаси вугілля складають 437 тис тон – це лише 44% від гарантованих мінімальних запасів або 20% від минулорічних запасів на цю ж дату.

«На жаль, якщо покладатися лише на такі запаси вугілля, то в Україні вже 18-19 січня були б віялові відключення. А наявність у всіх українців світла та тепла – це найголовніше, тому розпочався імпорт електроенергії, який зараз складає 2%-4% від нашого споживання, але у найбільш потрібні години», – відмітив Герус.

За словами депутата, така ситуація склалась через обмеження на ринку вугілля, основним учасником якого є група ДТЕК Ріната Ахметова (весь текст нижче).

Марка вугілля  + / – між гарантованим і фактичним запасом вугілля на складах ТЕС Очікуваний термін спрацювання складів
Слов’янська ТЕС А (антрацит) -50,2 4
Трипільська ТЕС А (антрацит) -24,9 1
Зміївська ТЕС А (антрацит) -28,5 2
Луганська ТЕС А (антрацит) 59,1 30
Криворізька ТЕС П (пісне) -10,6 9
Запорізька ТЕС Г (газове) -75,5 3
Придніпровська ТЕС Г (газове) -5,5 12
Криворізька ТЕС Г (газове) -38,8 2
Бурштинська ТЕС Г (газове) -136,3 4
Добротвірська ТЕС Г (газове) -31,2 5
Ладижинська ТЕС Г (газове) -53,6 2
Вуглегірська ТЕС Г (газове) -65,1 6
Трипільська ТЕС Г (газове) -30,3 2
Зміївська ТЕС Г (газове) -33,0 4
Слов’янська ТЕС Г (газове) 87,4 44
Курахівська ТЕС Г (газове) -86,2 4
КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ Фірма «Технова» А (антрацит) 10,1 28
ТОВ «Євро-Реконструкція» (Дарницька ТЕЦ) А (антрацит) -7,1 4
Сумська ТЕЦ ТОВ «Сумитеплоенерго» А (антрацит) -1,9 13
ДТЕК Миронівська ТЕЦ А (антрацит) -1,1 0
ТОВ «Краматорськтеплоенерго» А (антрацит) -7,8 7
ТОВ «ДВ «Нафтогазовидобувна компанія» (ЄСХАР) А (антрацит) 12,7 66
ПАТ «Черкаське хімволокно» ВП «Черкаська ТЕЦ» Г (газове) 20,0 8
ДТЕК Миронівська ТЕЦ Г (газове) 6,0 7
ДП «Калуська ТЕЦ – Нова» Г (газове) 15,0 9

Андрій Герус:

«Майже офіційний речник компанії ДТЕК Р.Л.Ахметова народний депутат Кучеренко опублікував колонку, де за його версією, на вулиці криза, а «у кризі винен Герус». Як бачимо, за оригінальністю ніхто не бігає, а просто включається та сама касета в десятий раз. І ніби з квітня по грудень 2020р. енергетикою керувала не жінка-»остання надія», яка «консолідувала людей та потоки в інтересах певної групи».

Але давайте розберемося, чому ж раптом знову включилася та сама касета і що від нас хочуть.

Ще влітку минулого року тодішня в.о. міністра енергетики подала у комітет урядовий законопроект про повну заборону імпорту е/е, прямо на рівні закону. На щастя, на підтримку закону у комітеті не знайшлося голосів. Бо якби знайшлися, то зараз би в Україні вже були віялові відключення, зважаючи на запаси вугілля на складах ТЕС.

Але на цьому справа не закінчилася і у грудні депутат Кучеренко реєструє ще один законопроект, згідно якого може відбуватися повна заборона імпорту е/е і з Білорусі, і з Росії. І тут у нас на комітеті відбулася цікава дискусія, адже за останній рік були прийняті ряд рішень:

  1. Весна 2020р – повна заборона імпорту е/е.
  2. Весна 2020р – введення спец мита 65% на імпорт вугілля марки Г. У той же час на імпорт із РФ вугілля марки А та на коксівне вугілля не введено зовсім ніякого спецмита.
  3. Починаючи з квітня 2020р – зупинка атомних блоків.
  4. Починаючи з весни 2020р ініціативи по обмеженню роботи трейдерів.
  5. Літо 2020р – рішення про обмеження роботи ТЕС на газу.

Як бачимо, усі ці рішення/ініціативи характеризуються тим, що обмежували роботу тих, хто є конкурентами однієї відомої компанії. Але якщо ж антрацит із РФ імпортує сам ДТЕК, то ніяких обмежень чи спец мит немає. Те ж саме щодо коксівного вугілля на металургійні заводи цієї ж ФПГ. Це рівні правила гри? На мою думку, ні. Тоді потрібно на все вугілля вводити спец мито. Якщо ж не можна купувати у РФ, то не можна всім.

Як наслідок, такі обмеження конкуренції на ринку (обмеження для одних та преференції для інших) призвели до того, що вугілля на складах ТЕС було спалено у турбо-режимі, а нове не було завезено (80% ТЕС та 90% видобутку вугілля належать приватним компаніям).

Станом на 1 лютого запаси вугілля складають 437 тис тон – це лише 44% від гарантованих мінімальних запасів або 20% від минулорічних запасів на цю ж дату. На жаль, якщо покладатися лише на такі запаси вугілля, то в Україні вже 18-19 січня були б віялові відключення. А наявність у всіх українців світла та тепла – це найголовніше, тому розпочався імпорт електроенергії, який зараз складає 2%-4% від нашого споживання, але у найбільш потрібні години.

Окремо заслуговує на увагу, що для покриття дефіцитів компанія ДТЕК завозить додаткове вугілля із РФ та Казахстану, але при цьому вимагає, щоб ніхто не купував е/е у РФ та Білорусі. Фактично мова іде про бажання повної заборони імпорту е/е. Але ж знову ж таки, де рівні правила гри? Може тоді також повністю заборони імпорт нафтопродуктів (буде вигідно І.В. Коломойському) чи заборонити імпорт мінеральних добрив (буде вигідно Д.В.Фірташу)? Чи повної заборони імпорту олії (буде вигідно А.М.Веревському)? Нам точно варто іти таким шляхом?

У моєму розумінні, є підстави, щоб обмежувати імпорт е/е із РФ, але немає підстав, щоб обмежувати імпорт е/е із Білорусі. Адже із Білорусі ми навіть теоретично не можемо імпортувати більше, аніж 3%-6% нашого споживання, бо лінії електропередач обмежені величиною 900 МВт. Та й сам диспетчер Укренерго обмежує такий імпорт, коли у нашій енергосистемі виникає профіцит. Отже, такий імпорт із Білорусі навіть теоретично не може становити ніякої загрози енергетичній безпеці, але точно добавляє елементи конкуренції на ринку.

Якщо ж повністю забороняти імпорт, то це не тільки послаблює диверсифікацію, посилює залежність від окремих ФПГ, але і сприяє додатковій монополізації ринку. А монополізація – це зростання цін на е/е, а значить і тарифів на е/е для кінцевих споживачів. Якщо спрощено, то законопроект Кучеренка 4493 – це «законопроект про зростання тарифів», і я його не підтримував.

Весь лютий нас чекає морозна погода, іноді до -15С, а це характеризується різким підвищенням споживання е/е. Але знайте, пріоритет №1 – щоб у вас було світло та тепло – і це у вас буде. А потоки замовного негативу витримаю і переживу, не вперше і не востаннє».