«Укренерго» за 36 мільйонів замовило американський софт для технологічного порталу
01.02.2021   //  

ПрАТ «НЕК «Укренерго» 14 січня за результатами тендеру замовило ДочП «Індасофт-Україна» програмне забезпечення із супутніми послугами в рамках впровадження технологічного порталу на 36,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До весни фірма поставить і встановить на визначених замовником серверах софт Єдиної платформи управління технологічними даними оперативно-диспетчерського управління компанії – Централізованої технологічної платформи. Йдеться про систему «PI Server» розробки компанії «OSIsoft» (США) зі збором даних, аналітикою, візуалізацією і звітністю на 300 користувачів, інтеграцією з іншими системами замовника, резервуванням даних і тестовим середовищем на 600 тис параметрів. Крім того, замовили технічну підтримку системи протягом трьох років, яка включає необмежені консультації адміністраторів і ключових користувачів та 100 годин тренінгів для 15 членів команди впровадження.

Вартість договору всього на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 36,77 млн грн.

Нині переможець «Індасофт-Україна» є дочірнім підприємством створеного в 2017 році ТОВ «Індасофт Автоматизація» киян Сергія та Наталії Євтушенків. На його сайті серед клієнтів вказані «Київводоканал», «Укртатнафта», «Роснефть», «Мосэнерго» та інші.

Однак до 2016 року, за даними системи «YouControl», засновником «Індасофт-Україна» було однойменне російське ООО «ИндаСофт» Ірини Толмаської. У державному реєстрі «Індасофт-Україна» досі має адресу електронної пошти kiev@indusoft.ru на її хостингу.

Усього в 2011-2012 роках і з 2019 року переможець отримав підрядів на 69,15 млн грн.

Єдиним конкурентом із тим же софтом «PI Server» від «OSIsoft» було черкаське ТОВ «БІ Пітрон Черкаси» Андрія Моцака, Володимира Чорного, Валерія Холоденка, Віктора Савельєва і компанії «Капітал Електрік ГмбХ» (Австрія) Константина Зільбербурга з Австрії. Назва суперника співпадає з російським ООО «Би Питрон» Олександра Петухова і Вадима Кокоткова. Зільбербург колись був там заступником генерального директора.