НАБУ підозрює «Енергоатом» у розкраданні 600 мільйонів на закупівлях обладнання (додано)
01.02.2021   //  

(додано повідомлення «Енергоатому»)

НАБУ розслідує можливе розкрадання 600 мільйонів на закупівлях «Енергоатомом» обладнання у «прокладок». Також у справі йдеться про замах на розкрадання ще 247 мільйонів. Тоді технічну комісію при тендерному комітеті очолював Петро Котін, який з 2020 року очолює весь «Енергоатом».

За даними слідства, у 2018-2019 роках службові особи «Енергоатома», зловживаючи своїм службовим становищем і порушуючи закон «Про публічні закупівлі» під час проведення тендерів, уклали із низкою фірм контракти про закупівлю обладнання для АЕС України за цінами, завищеними на 600,08 млн грн. Йдеться про фірми «Dimida Sp.z.o.o.» (Польща), «TES Vsetín s.r.o.» (Чехія), «Universal Baltic Group OÜ» (Естонія), «Diakont s.r.l.» (Італія), «I&C Energo a.s.» (Чехія) та «ES Group Europe s.r.o.» (Чехія). На думку слідчих, злочин вчинено за попередньою змовою з особами, які впливають на управління і діяльність цих фірм. Він кваліфікований як «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах» за ч. 5 ст. 191 ККУ.

Також слідство встановило, що влітку-восени 2018 року службовці «Енергоатома» у змові з фірмами «Dimida» і «VJ Trgovina In Storitve, d.o.o.» (Хорватія) оголосили тендери щодо запчастин до дизель-агрегатів 12ZV40/48 для Южно-Української АЕС. Очікувана вартість закупівель була завищена. Потім вони сприяли перемозі «Dimida», але в тендерах взяв участь і переміг виробник «Wartsila France SAS» (Франція), що не залежало від їхньої волі. Тому вони не змогли укласти контракт із «Dimida» за завищеними на 247,33 млн грн. цінами. Це кваліфіковано як закінчений замах на злочин за тією самою статтею.

З травня 2018 року до вересня 2019 року технічну комісію при тендерному комітеті «Енергоатома» очолював нинішній тимчасово виконуючий обов’язки президента «Енергоатома» Петро Котін. Зокрема ця технічна комісія під його головуванням розглядала тендерні пропозиції на тендерах щодо:

  • додаткової комірки РДЕС системи аварійного електропостачання енергоблоку №4 Рівненської АЕС, де переможцем стала «ES Group Europe» (462,79 млн грн.);
  • обладнання для підстанції 35/6 кВ «Бризкальна» для Южно-Української АЕС, де переможцем стала «I&C Energo» (336,80 млн грн.);
  • обладнання до крану мостового для енергоблоків №1-2 Рівненської АЕС, де переможцем стала «Diakont» (188,90 млн грн.);
  • акумуляторних батарей для Запорізької, Рівненської, Южно-Української АЕС, де переможцем стала «Dimida» (110,39 млн грн.);
  • вимикачів елегазових 750 кВ для Запорізької та Хмельницької АЕС, де переможцями стали «Universal Baltic Group» і «VJ Trgovina In Storitve» (76,56 млн грн.);
  • системи збудження турбогенератора для Рівненської АЕС, де переможцем стала «TES Vsetín» (56,34 млн грн.).

За даними джерел «Наших грошей», у червні 2020 року НАБУ провело по цій справі обшук в Андрія Миколайовича Лазарєва. На думку слідства, він супроводжує діяльність згаданих фірм для їх участі та перемоги в тендерах «Енергоатома», здійснює комунікацію і координацію з питань злочинної діяльності з іншими причетними особами. З відкритих джерел відомо, що він є керівником проектів у ТОВ «Дивитек Груп» Ігоря Ілющенка.

Тоді ж в рамках цього кримінального провадження №52017000000000580 обшукали офіс «Дивитек Груп», а також спільний український офіс фірм «Universal Baltic Group» та «IEC Industrie Export GmbH» (Німеччина), які тепер представляє в суді одна адвокатка Марина Гришина. Нагадаємо, «Deutsche Welle» виявило, що пов’язані між собою фірми «Universal Baltic Group» та «IEC Industrie Export» розігрували тендери «Енергоатома» на поставку продукції російського ТОВ «Танаіс». На кордоні запчастини дорожчали в кілька разів.

Як видно із судового реєстру, спочатку нинішнє провадження від 30 серпня 2017 року стосувалося закупівель «Енергатомом» обладнання в «Skoda JS» за завищеними цінами.

Після публікації «Енергоатом» оприлюднив на своєму сайті наступне:

НАЕК «Енергоатом підтверджує опубліковану виданням «Наші гроші» інформацію про розслідування НАБУ ознак зловживань під час закупівлі обладнання для АЕС на суму близько 600 млн грн упродовж 2018-19 років. Такі факти мали місце та нанесли значну шкоду державному підприємству. Єдине, про що забули згадати автори цієї новини: всі ці зловживання стосуються 2018–2019 років – періоду перебування на посаді президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського.

Під час його керівництва Компанією (загалом – понад 10 років) посадові особи, які системно діяли за його дорученням, приймали відповідні управлінські рішення про «призначення» переможців на торгах. Наразі саме ці факти і стали предметом розслідування НАБУ.

Технічна комісія у складі восьми осіб, яка діяла тоді при тендерному комітеті та яку на той час очолював Петро Котін (на чому свідомо зроблено акцент у публікації), попередньо на основі висновків технічних керівників атомних станцій розглядала пропозиції учасників у частині їхньої відповідності виключно технічним вимогам.

Основними завданнями комісії (згідно з інструкцією) є:

  • попередній розгляд тендерної пропозиції на її відповідність умовам технічної специфікації та іншим технічним вимогам щодо предмета закупівлі;
  • перевірка наявності сертифікату системи якості або документа, що підтверджує наявність системи якості у виробника товару.

Питання організації проведення тендерних закупівель, оцінки цінових пропозицій, юридичні та фінансові питання оцінювались іншими підрозділами Компанії та не входили до компетенції технічної комісії.

Саме з періодом, коли Компанією керував Юрій Недашковський, пов’язані підозри в розкраданні державних коштів, недотримання графіків проведення капітальних і поточних ремонтів енергоблоків АЕС, обмеження відпуску електроенергії, значне зростання витрат на обслуговування кредитів, невиконання умов кредитних договорів з ЄБРР та Євратомом, створення дискримінаційних умов роботи Енергоатома на ринку електричної енергії тощо.

Анна Сорока, «Наші гроші»