Дитячий кардіоцентр замовив фірмі з орбіти Кузьми супердорогу «швидку» за 6 мільйонів (додано)
01.02.2021   //  

ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України» 18 грудня за процедурою COVID-19 уклала угоду з ТОВ «Діатех-Україна» щодо наземної швидкої допомоги на 6,35 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Предмет закупівлі в кількості 1 шт. називається Diatech MediCar. Він буде виготовлений в Україні. Замовник оплатить його авансом, а «Діатех-Україна» поставить до кінця квітня.

За даними бази УкрІНТЕІ, торік ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва МОЗ України» провела доклінічне оцінювання та санітарно-епідеміологічну оцінку автомобілів швидкої медичної допомоги Diatech MediCar. Фірма «Діатех-Україна» буде виготовляти їх за техумовами ТУ У 29.1-38546579-001:2020 на базі Volkswagen Crafter.

За нинішньою угодою, у вимогах до автомобіля вказано типи А1, А2, В, С без уточнення, який купують. Також не зрозуміло, якими мають бути привід – повний чи передній – та клас дизельного двигуна об’ємом 2 л потужністю 130 кВт (177 к. с.) – Євро 5 чи Євро 6.

У вимогах до медичного обладнання вказано транспортний апарат штучної вентиляції легень Hamilton-T1 (Швейцарія), дефібрилятор-монітор Primedic XD3 (Німеччина), два шприцеві дозатори MedCaptain MP-30A (Китай), аспіратор Spencer Ambujet (Італія), ноші Royax Feria (Чехія), сумка першого класу для невідкладної допомоги Royax SPR (Чехія), електромеханічна платформа Stem R-3L (Італія), а також портативний кисень (не менше 400 л із вимірювачем витрат з верхньою межею не менше 15 л/хв. та з регулювальним клапаном), стаціонарний кисень і кріплення для інфузійної системи у складі салону.

Суто за переліком медобладнання ця «швидка» подібна до «швидкої» типу С, але вона вдвічі-втричі дорожча від відомих зразків. До прикладу, ТОВ «Ксенко Авто Продакшн» продає іншим замовникам «швидкі» типу С на базі повнопривідного Volkswagen Crafter із медобладнанням інших виробників по 3,15-3,26 млн грн., сама «Діатех-Україна» – по 2,60 млн грн., а ТОВ «Спец-Ком-Сервіс» – по 2,10 млн грн. Таку різницю складно пояснити навіть більш потужним двигуном вищого екологічного класу та кращим апаратом штучної вентиляції легень.

Столична компанія «Діатех-Україна» на чолі з Віктором Лучком належить швейцарській фірмі «Diatech S.A.», а кінцевим бенефіціаром через останню вказаний Рафаель Варон зі Швейцарії. «Обозреватель» пов’язував «Діатех-Україна» із бізнесменом Миколою Кузьмою, який свого часу був помічником Сергія Пашинського і Раїси Богатирьової.

Усього з 2013 року «Діатех-Україна» отримала державних підрядів на 252,68 млн грн.

Додано:

На запит «Наших грошей» кардіоцентр відповів, що замовив один автомобіль швидкої допомоги Diatech MediCar типу С із повним приводом та класом двигуна Євро 6 з укомплектованим обладнанням, що відповідає специфікації договору.

За даними системи «.007» і порталу «Spending», 24 грудня замовник перерахував повний аванс у розмірі 6,35 млн грн.

За даними джерел «Наших грошей», базою для придбаної «швидкої» є повнопривідний мікроавтобус Torsus Terrastorm для бездоріжжя, зроблений на основі Volkswagen Crafter 4х4. Розробником мікроавтобуса є ТОВ «Пульсар Експо Україна» чеської фірми «Pulsar Expo s.r.o.» українців Юлії Хомич і Вахтанга Джукашвілі. У 2020 році «Діатех-Україна» представила «швидку» на базі такого мікроавтобуса на виставці «Public Health» у Києві.

Фото придбаної кардіоцентром «швидкої»: