За заявою «Ліги антитрасту» АМКУ перевірить ознаки змови між трьома підрядниками Великого будівництва
31.01.2021   //  

Антимонопольний комітет повідомив, що проведе дослідження діяльності ТОВ «Автомагістраль-Південь», ДП «Харківський облавтодор» та ТОВ «Славдорстрой» на предмет виявлення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів.

Експерти «Ліги антитрасту» виявили, що компанії залучають одна одну на субпідряди, в тому числі, на тендерах, де були у ролях суперників.

Наприклад, «Автомагістраль-Південь» та «Харківський облавтодор» фактично не змагались на тендерах по утриманню доріг М-18 та М-29 у Харківській області, та різниця між ціновими пропозиціями складала від 0,0003% до 0,0004%,. А після перемоги у торгах, «Автомагістраль-Південь» взяла «Харківський облавтодор» на субпідряд і заплатила єдиному «конкуренту» 9,6 млн грн за надання послуг.

Завдяки ж тому, що «Автомагістраль-Південь» на донецькому тендері по ремонту дороги Т-05-14 Добропілля – Лиман, не знизила ціну ні на гривню, перемогу на суму 325,9 млн грн отримав «Славдорстрой». Після цього переможець тендеру взяв свого «конкурента» на субпідряд та заплатив йому 27,4 млн., або 18% від ціни підряду.

«У своїй заяві ми також вказували, що «Автомагістраль-Південь» та «Славдорстрой» брали участь разом у 27 процедурах закупівель на суму 6,8 млрд грн, у 6 з яких брали участь лише «у парі» та взагалі не конкурували між собою у процедурах на суму 1,8 млдр грн. Тому, на нашу думку, наведені факти є достатнім підґрунтям для того, щоб АМКУ розпочав розслідування та притягнув до відповідальності вказані компанії», – відмітили у «Лізі антитрасту».

У разі, якщо АМКУ встановить змову, компаніям буде загрожувати штраф у розмірі до 10% річного обороту та заборона протягом трьох років з моменту прийняття рішення приймати участь в тендерах. Також держава зможе стягнути у подвійному розмірі кошти, що переплатила за ремонт та будівництво доріг.

Заяви про ознаки змов дорожніх компаній, подані в АМКУ «Лігою антитрасту»: