Міносвіти відписало 18 мільйонів на онлайн-уроки для «ліквідації надзвичайної ситуації»
29.01.2021   //  

Державна установа «Український інститут розвитку освіти» Міністерства освіти і науки України 26 січня уклала угоду з громадською спілкою «Освіторія» про створення онлайн-уроків на 17,79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 30 квітня поетапно створять і розмістять на платформі «Всеукраїнська школа онлайн» тисячу онлайн-уроків для учнів 5-11 класів і вчителів по 17 787 грн. Перелік предметів і тем можна побачити в договорі. Усі майнові авторські права належатимуть замовнику.

Ціна включає зйомку і продакшен відео-уроків, розміщення уроків дистанційних курсів, організаційний супровід проект, гонорари автора, старшого проектного менеджера, проектного менеджера, методистів, дизайнерів і літературних редакторів, адміністратора локацій, координатора із супроводу дистанційних курсів, а також ЄСВ та ПДВ.

Закупівлю провели без аукціону за переговорною процедурою через «виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення тендера». В обґрунтуванні цього замовник послався на постанову, якою Кабмін 13 жовтня 2020 року передбачив створення цих онлайн-уроків для школярів і вчителів. Ще там згадано протокол позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 24 вересня 2020 року, де сказано, що в 2020-2021 навчальному році треба забезпечити належний рівень організації освітнього процесу в умовах карантину. А також дві постанови, якими Кабмін навеснівлітку 2020 року ввів карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу Sars-CoV-2.

Засновниками громадської спілки «Освіторія» є ТОВ «Сапсанінвест» кіпрської «Шеріті Консалтинг Лімітед» Емілі Лісандру і ТОВ «Оіл Трейдінг Сервіс» Тимура Ламандзії, а кінцевими бенефіціарами – екснардеп Василь Хмельницький і його дружина Зоя Литвин.

Навесні 2020 року МОН запустив «Всеукраїнську школу онлайн» спільно з «Освіторією», Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та іншими. Відеоуроки транслювали на каналі МОН в «YouTube». Їх знімали в приватній Новопечерській школі міста Києва, засновниками якої є Зоя Литвин, «Освіторія» та БО «Благодійний фонд «Кі Фанд» Василя Хмельницького.