Суд скасував вихідні дані і дозвіл на будівництво ЖК на пляжі в Одесі
28.01.2021   //  

Одеський окружний адміністративний суд визнав протиправними та скасував містобудівні умови та обмеження, а також дозвіл на виконання будівельних робіт у пров. Маячному, 11, 11-А в Одесі. Про це свідчить рішення від 22 січня.

У жовтні 2014 року ТОВ «Виробничо-комерційна фірма імені П. Шмідта» отримало свідоцтво про право власності на дві нежитлові будівлі загальною площею 255,1 кв м. А у вересні 2015 року міськрада передала фірмі в оренду на 10 років ділянку площею 0,15 га для обслуговування цих будівель.

У березні 2018 року Департамент містобудування Одеської міськради видав фірмі містобудівні умови та обмеження на реконструкцію вказаних будівель під адміністративну будівлю та інфраструктуру відпочинку.

У вересні 2018 року «ВКФ ім. П. Шмідта» отримало дозвіл на реконструкцію. У січні 2020 року до замовників будівництва додалося ТОВ «Вест Білдінг Україна».

У 2020 році Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» звернулося до суду з вимогою скасувати видані містобудівні умови та обмеження та дозвіл на будівництво у пров. Маячному, 11, 11-А.

Суд цей позов задовольнив. Так, враховуючи встановлені судом обставини, зокрема невідповідність намірів забудови земельної ділянки положенням відповідної містобудівної документації та чинного законодавства, суд дійшов висновку, що у Департаменту містобудування та архітектури та Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міськради не було законодавчих підстав для видачі забудовнику містобудівних умов та обмежень та, як наслідок, дозволу на виконання будівельних робіт, з огляду на що такі дозвільні документи є протиправними та підлягають скасуванню.

Суд встановив, що ділянка у пров. Маячному, 11, 11-А розташована в рекреаційні зоні (Р-3п) та належить до земель рекреаційного призначення, а використання таких земель не за призначенням заборонено в силу приписів законодавства.

Відповідно до документації там будують «готельний комплекс» на 99 номерів. Крім номерів, у будівлі також передбачені СПА центр, кафе, конференційні та мультимедійні зали. Разом з тим суд зазначив, що можливість будівництва готелів у зоні Р-3 (Р-Зп) не передбачена планом зонування території (зонінгом) м. Одеси. Водночас для будівництва готелів відведенні зони Г-1, ГІ-1, Г-4 (Г-4п), Г-6 (Г-6п), Ж-3 (Ж-3п), КВТ, ТР-1.

При цьому суд акцентує увагу, що містобудівні обмеження були наданні замовнику для реконструкції нежитлових будівель під адміністративну будівлю, допоміжні споруди та інфраструктуру відпочинку. Водночас жодним нормативно правовим документом не передбачено віднесення готельних номерів саме до адміністративної будівлі. Крім того, на думку суду, адміністративна будівля не може використовуватись для постійного чи тимчасового проживання людей.

Суд критично поставився до посилання ТОВ «Вест білдінг Україна» на ДСТУ 4268-2003 «Послуги туристичні. Засоби розміщування. Загальні вимоги», відповідно до якого у конгрес-центрах можлива наявність приміщень для проживання, оскільки ДБН В.2.2-28:2010 «Будинки адміністративного та побутового призначення» не містить жодного посилання на можливість регулювання спірних правовідносин, зокрема визначення статусу адміністративної будівлі саме зазначеним документом. Крім того суд відзначив, що у наданих до суду копіях документів, поданих забудовником для отримання дозвільних документів, не передбачено будівництво конгрес-центру.

Також суд звернув увагу на те, що відповідно до інтернет-сайтів забудовника «Пространство» (prosiranstvo.vip, prostranstvo.com.ua та prostranstvo.od.ua) від забудовника містяться пропозиції щодо будівництва та продажу апартаментів. На інших веб-сайтах з продажу нерухомості, зокрема «Лун» та «dom.ria.com», також відбувається продаж квартир та/або апартаментів у Маячному провулку. Будівля рекламується як «сучасний 6-поверховий комплекс бізнес-класу «Пространство на Маячном».

Встановлені обставини, на думку суду, суперечать цільовому призначенню земельної ділянки, а саме «для експлуатації та обслуговування існуючих нежитлових будівель на ній».

Крім того, суд нагадав, що у межах прибережної захисної смуги морів та навколо морських заток і лиманів встановлюється пляжна зона шириною не менше 100 метрів від урізу води. У межах пляжної зони прибережних захисних смуг забороняється будівництво будь-яких споруд, крім: гідротехнічних; гідрометричних; та лінійних.

Ділянка у пров. Маячному, 11, 11-А входить в ці межі. Однак, Управління ДАБК Одеської міськради вказувало, що ніяких порушень немає, оскільки на сьогодні в Одесі не визначені конкретні розміри та межі прибережної захисної смуги.

З даного приводу суд нагадав постанову Великої Палати Верховного Суду від 07.04.2020 (у справі №372/1684/14-ц), де зазначено, що існування прибережних захисних смуг та визначення їх ширини передбачене нормами закону (ст. 60 Земельного кодексу України, ст. 88 Водного кодексу України). Відтак відсутність проекту землеустрою щодо встановлення прибережної захисної смуги не свідчить про відсутність самої прибережної захисної смуги, оскільки її розміри вже встановлені законом.

Також суд відзначив, що документи, які були наданні забудовником для отримання дозвільних документів всупереч заявленій меті будівництва «реконструкція», містили інформацію про те, що планується здійснення нового будівництва із знесенням існуючих будівель і споруд.

Власником ТОВ «Виробничо-комерційна фірма імені П. Шмідта» є кіпрська компанія «Дареніто Інвестментс Лтд», контролерами якої зазначені кіпріоти Дімітріос Анастасіу і Маріелла Даміану. Керівником ТОВ «ВКФ ім. П. Шмідта» є Степан Лепетюк, колишній прокурор Одеської місцевої прокуратури № 2.

Лепетюк також з 2019 року керує ТОВ «Амберелітбуд», власниками якого є ТОВ «Вест Білдінг Україна» і одесит Олександр Трофимчук.

Власниками ТОВ «Вест Білдінг Україна» є Роман Кульчицький і компанія «Вест Білдінг» (м. Софія, Болгарія), бенефіціарним власником якої є Ніков Росен Руменович.

Квартири у пров. Маячному, 11, 11-А продаються від забудовника «Пространство Девелопмент», який, як повідомляється, був створений у 2018 році і будує 17 будинків в Одесі. Раніше ЗМІ повідомляли, що компанія забудовує рекреаційні зони міста.

Станом на 2014 рік, коли ТОВ «ВКФ ім. П. Шмідта» отримувало в оренду ділянку у пров. Маячному, 11, 11-А, співвласником фірми був Микола Шурда, тодішній член виконкому Одеської міськради. Він запам’ятався, зокрема, історією, коли у 2017 році на його автомобілі зупинили голову Одеського окружного адмінсуду Олега Глуханчука за п’яне водіння.

Одеська поліція проводить розслідування кримінального провадження за фактом службового підроблення. За даними слідства, у 2019 році під час розробки та видачі проектної документації з реконструкції будівель у пров. Маячному, 11, 11-А посадовці ТОВ «Укрстрой Сервіс» і ТОВ «ВКФ імені П.Шмідта» внесли до офіційних документів недостовірні відомості, що потягло за собою настання наслідків у вигляді отримання вихідних даних на проектування та дозвільних документів на виконання будівельних робіт.