Облавтодору під приводом «держтаємниці» злили 480 мільйонів на банальне обслуговування доріг
28.01.2021   //  

22 грудня ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг» підписало договір з ДП «Хмельницький облавтодор» на експлуатаційне утримання місцевих доріг у 2021-2022 роках вартістю 479,99 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовник провів закупівлю без відкритих торгів за переговорною процедурою через «відсутність конкуренції».

Однією з підстав проведення переговорної процедури Замовник назвав необхідність утримання доріг, які мають оборонне значення, для чого компанії-учасники повинні мати доступ до державної таємниці. А оскільки він є лише в облавтодорів, провести відкриті торги – неможливо. До того ж, самого переліку доріг, які потрібно утримувати, у описі самої закупівлі Замовник не надав.

«В обґрунтуванні Замовник додатково посилається на Постанову КМУ про перелік оборонних доріг (під грифом «таємно»), при цьому переліку доріг у предметі закупівлі немає, тому перевірити, чи відносяться ці дороги до оборонних доріг, немає можливості», – каже експерт платформи «Ліга антитрасту» Інеса Щербина.

Також в обґрунтуванні Служба послалася на постанову Кабінету Міністрів № 198 від 30.03.1994 року, в якій вказано, що «ремонт і утримання дорожніх об’єктів, що перебувають у загальнодержавній власності, здійснюється дорожньо-експлуатаційними організаціями, які належать до сфери управління Укравтодору».

За словами Щербини, така підстава для проведення «переговорки» не є правомірною, адже нині, сфера ремонтів та утримання доріг реалізується на публічних закупівлях, де отримати підряд можуть як приватні компанії, так і облавтодори.

«Ця ж Служба напередодні проводила євроторги по цьому предмету закупівлі, але відхилила приватні компанії на підставі того, що вони не належать до сфери управління Укравтодору, і відмінила закупівлю, бо допущений був тільки Хмельницький облавтодор. І оскільки, за логікою Укравтодору, таку послугу можуть надавати тільки облавтодори, то ті, хто проводили відкриті торги, неправомірно вчиняли, – тобто фактично служби суперечать самі собі», – вважає експертка.

Директором «Хмельницького облавтодору» є Анатолій Дячук.