Онкоцентр замовив китайський магнітно-резонансний томограф за 39 мільйонів
27.01.2021   //  

КНП «Київський обласний онкологічний диспансер» Київської обласної ради 22 січня за результатами тендеру замовило ТОВ «Протек Солюшнз Україна» магнітно-резонансний томограф усього тіла за 39,39 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять магнітно-резонансну томографічну систему SIGNA Explorer 1.5T із напруженістю магнітного поля 1,5 Тл виробництва компанії «GE Healthcare (Tianjin) Company Limited» (Китай). Строк гарантії складає рік, строк оплати – десять днів.

У 2020 році Департамент охорони здоров’я КМДА замовив у «Протек Солюшнз Україна» таку систему майже за такою ж ціною – 39,19 млн грн. Раніше, у 2018 році ця компанія продала таку систему КЛПУ «Обласний госпіталь для ветеранів війни м. Святогірська» Донецької облради за 39,26 млн грн., а в 2017 році – КЗ «Київська обласна клінічна лікарня» Київської облради та Департамент охорони здоров’я КМДА по 39,16 млн грн.

Ціна угоди всього на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 39,50 млн грн.

Єдиним допущеним конкурентом було зареєстроване в лютому 2020 року столичне ТОВ «Пікселмед» із системою SuperMark 1.5T виробництва компанії «Shenzhen Anke High-tech Co., Ltd.» (Китай), причому ніхто не знижував ціну на торгах. Засновниками суперника є Володимир Карпенко з Київщини та Вячеслав Старичков, зареєстрований в окупованому Донецьку. Карпенко володіє ТОВ «Панлогістик». Старичков у 2016 році разом з Андрієм Тугаєм був засновником ТОВ «Ін Медікал», яке зараз належить Олександру Марченку.

До аукціону не допустили ТОВ «ІМД +», оскільки воно завантажило всі документи своєї тендерної пропозиції у файлах .pdf, які не відкривались. Фірма поскаржилась в АМКУ на допущення «Піксельмеду», заявивши, що технічні характеристики пропонованого ним томографа не відповідають вимогам тендеру. Замовник це заперечував. Адмінколегія перевірила документи, вирішила, що невідповідностей немає, і не задовольнила скаргу.

«Протек Солюшнз Україна» на чолі з Андрієм Скрипком належить компанії «Протек Солюшнз Швейцарія» (Швейцарія), а бенефіціаром через неї є киянин Федір Кірпенко.

Останній раніше входив до складу директорів датської «Protech solutions K/S» і володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». Він був відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції». Нині її записано на ТОВ «Алт Україна Лтд» Василя Соколинського і ПрАТ «Макрохім» Бориса Храновського. Колись ці двоє володіли ТОВ «Хімлаборреактив», яке нині належить «Кемлаб Інвест Лтд» (Британія) Рональда Райнера.

Загалом із 2013 року переможець отримав державних підрядів на 2,70 млрд грн.