На вимогу АМКУ змінити переможця тендеру ОДА взагалі відмінила ремонт дороги між селами на 100 мільйонів
27.01.2021   //  

Департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації 25 січня відмінив тендер на реконструкції автомобільної дороги Михайлівка – Филинці очікуваною вартістю 102,96 млн грн.

Про це написала Наталія Іжицька для «Житомир. Інфо».

За даними ProZorro, пропозиції на реконструкцію ділянки 0+000 – км 8+780 між селами Михайлівка та Филинці взяло чотири фірми: виробничо-комерційна фірма «Урарту», ТОВ «Будстандарт ЛТД», ТОВ «Асфальт Плюс» та ТОВ «Ростдорстрой».

В ході торгів 27 листопада 2020 року ВКФ «Урарту» запропонувала найнижчу цінову пропозицію – 92,3 млн грн., що на майже 11% нижче очікуваної вартості. Але тендерний комітет пропозицію фірми відхилили, оскільки, на думку замовника, учасник не відповідав умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.

Натомість переможцем відкритих торгів визнали ТОВ «Будстандарт ЛТД», цінова пропозиція якої склала 93,2 млн грн.

12 грудня «Урарту» подало скаргу до Антимонопольного комітету України, в якій просило зобов’язати замовника скасувати своє рішення про відхилення їхньої пропозиції, надати 24 години на виправлення помилок та зобов’язати замовника скасувати своє рішення про визнання переможця ТОВ «Будстандарт ЛТД». В скарзі «Урарту» зазначила, що пропозиція «Будстандарт ЛТД» не відповідала вимогам замовникам і її потрібно було відхилити.

28 грудня АМКУ задовольнив скаргу «Урарту» та зобов’язав Департамент регіонального розвитку ОДА скасувати рішення про відхилення пропозиції «Урарту» та  визнання переможцем «Будстандарт ЛТД».

Натомість Департамент взагалі відмінив закупівлю у зв’язку з неможливістю усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель: при формуванні технічної документації до закупівлі було допущено технічну помилку у частині кошторисної документації при обробленні очікуваної вартості предмета закупівлі.

Як повідомили у «Лізі антитрасту», «Урарту» могла оскаржити це рішення в АМКУ і примусити замовника не відміняти тендер, а укласти угоду з нею як з переможцем. Однак після закінчення законного терміну скаргу так і не було подано.

Виробничо-комерційна фірма «Урарту» зареєстрована в місті Баранівка Житомирської області, її бенефіціаром вказаний Армен Сароян.

«Будстандарт ЛТД» зареєстроване в лютому 2018 року в Києві, власником вказаний Олександр Лапко. Фірма почала вигравати тендери Житомирської ОДА з листопада 2019 року, це трапилося після призначення в серпні того року новим головою  Житомирської ОДА Віталія Бунечка. До призначення в Житомирську ОДА Бунечко працював в Службі безпеки України.

Від «Наших грошей»

За даними «Прозорро», з 2019 року «Будстандарт ЛТД» отримало держзамовлень на 608,42 млн грн. Раніше, вже після призначення Вітілія Бунечка, «Наші гроші» вже фіксували випадок, коли Житомирська ОДА відхилила п’ять дешевших пропозиції та обрала переможцем «Будстандарт» попри те, що пропозиція цієї фірми була найдорожчою і не відповідала вимогам тендерної документації. Докладніше див. «Дорожні «прокладки» СБУшних губернаторів Зеленського»