COVID-19. Фісталь продав Черкащині «швидкі» на чверть дорожче, ніж «Медзакупівлям»
27.01.2021   //  

КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради» 21 січня уклало чотири договори із ТОВ «Автоспецпром» про закупівлю швидких на загальну суму 81,13 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За процедурою COVID-19 замовили 35 автомобілів швидкої медичної допомоги на базі Citroen Jumper. Їх поставлять до літа 2021 року. Передбачено аванс 50%, але замовник може виплатити й 100%. Гарантія на шасі складає два роки, а на медобладнання – рік.

У тому числі 15 передньопривідних «швидких» типу C з електромеханічним приймальним пристроєм та апаратом штучної вентиляції легень придбали по 2,66 млн грн. Крім того, ще шість «швидких» типу B із повним приводом купили по 2,35 млн грн., 12 «швидких» типу B із переднім приводом – по 1,96 млн грн., а дві «швидкі» типу A2 – по 1,78 млн грн.

За такими ж цінами «Автоспецпром» поставляв їх більшості інших замовників у 2020 році, за винятком ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я.

Нагадаємо, «Медзакупівлі» домоглися від МОЗу зміни технічних вимог до «швидких» на 728 млн грн. Спершу МОЗ вимагав купити автомобілі з двигунами потужністю не менше 160 кінських сил. Фактично в Україні цим вимогам відповідали тільки «швидкі» фірми «Автоспецпром» на базі Citroen Jumper і Peugeot Boxer. Потім у МОЗ погодилися знизити потужність до 145 к. с., але це не збільшило конкуренцію. Зрештою відомство погодило «Медзакупівлям» технічні вимоги без потужності двигуна, але з розгоном до 80 км/год. за 35 секунд. У підсумку, «Автоспецпром» поставив «Медзакупівлям» передньопривідні «швидкі» типу B на базі Citroen Jumper по 1,59 млн грн., що на чверть дешевше.

Фірма «Автоспецпром» входить до пулу компаній Германа Фісталя, чий батько відомий донецький професор Еміль Фісталь пов’язаний дружніми стосунками з уже колишньою головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою (відома як представник Партії регіонів, а у межах минулого скликання була головою підкомітету з питань медичного страхування цього комітету, представляла «Опозиційний блок»).