Суд не побачив змови між фірмами чоловіка і дружини на дорожніх тендерах
26.01.2021   //  

Західне міжобласне територіальне відділення АМКУ оштрафувало компанії «Нара» та «ШРБУ-88» на 544 тис грн за змову на чотирьох торгах по ремонту доріг у Львівській області на загальну суму 4,6 млн., повідомила «Ліга антитрасту».

Докази змови:

  • протягом 2018-2019 років компанії надавали одна одній послуги перевезення, ремонту тощо та безповоротну фінансову допомогу;
  • засновниками компаній є подружжя та вони мають спільних працівників;
  • документи для участі в торгах були створені за допомогою одного сканера та програми, а також були подібні за змістом та формою;
  • попри те, що компанії мають різне місце реєстрації, вони отримали банківські гарантії в одному банку та завіряли документи в одного нотаріуса;
  • на торгах, де брали участь компанії, в тому числі, в «парі», надавали один одному техніку в оренду;
  • компанії не конкурували між собою на аукціоні.

«Нара» оскаржила рішення до Господарського суду Львівської області, де, серед іншого зазначала, що Комітет неправомірно збирав докази до початку розгляду справи на підставі звернення неналежного заявника (громадська організація), а саме рішення недійсне, адже Комітет не надав доказів змови.

Суд, відкинув твердження «Нари» про порушення порядку розгляду справи, але позов таки задовольнив, побудувавши правову позицію на доказах, наданих у судовій справі. При цьому Комітету жодних пояснень або заперечень компанії не надавали.

На переконання суду, висновки Комітету мають переважно ймовірнісний характер, ґрунтуються на припущеннях, а не на беззаперечно встановлених фактах, а узгодженої поведінки між компаніями немає, бо подружжя не підтримує подружніх відносин та не веде спільне господарство, а документи пропозицій були подані компаніями з різних електронних та ІР-адрес, що свідчить про відсутність єдності економічних інтересів компаній.

Експерти «Ліги антитрасту» здивовані таким судовим рішенням:

«По подібним справам суду було достатньо навіть меншого обсягу доказів для доведення змови. Отже ми високо оцінюємо шанси АМКУ на перемогу в апеляційній інстанції».

Довідково: Компанія «ШРБУ-88» також оскаржує рішення тервідділення до Господарського суду Львівської області, підготовче провадження призначене на 09.02.2021, але, з огляду на інше рішення суду по цій справі, результат передбачити нескладно.

При цьому, «Нара» вже подала апеляційну скаргу на її частково задоволений позов, але поки скарга залишена без руху.

За даними Clarіty, компанії працювали «в парі» лише на вищезазначених 4 тендерах.

Засновником компанії «Нара» є Самвел Аветісян, який зараз є і директором фірми. Однак у 2019 році керівником фірми був Руберт Грігорян. Останній одружений з колишньою власницею «ШРБУ №88» – Нарою Аветісян. Зараз «ШРБУ №88» переписали на Гагіка Казаряна.

Посилання на рішення:

http://www.amc.gov.ua/amku/doccatalog/document?id=88826…

https://reyestr.court.gov.ua/Review/94038148

https://reyestr.court.gov.ua/Review/94150600

https://reyestr.court.gov.ua/Review/94192103