Апеляція розгляне справу АМКУ проти ДТЕКу щодо зловживацького монополізму олігарха у Верховцево
26.01.2021   //  

Центральний апеляційний господарський суд (м.Дніпро) 27 січня розглядатиме справу за позовом «ДТЕК Дніпровські електромережі» проти Антимонопольного комітету, повідомляється на сайті «Судова влада».

Справа стосується спору фізособи-підприємця Валерія Сидорука з ДТЕКом стосовно можливості надавати послуги інтернету у м.Верховцеве Дніпропетровської області.

Підприємець давно надавав ці послуги місцевому населенню за допомогою кабелів, протягнутим по мережам електроопор, що належать обленерго з групи Ріната Ахметова. До 2015 року він сплачував ДТЕКу 19 грн. за 1 км. проводу на рік. У 2015 році ДТЕК підняв ціну в десятки разів, вимагаючи вже від 283 грн. до 512 грн. за кілометр проводу і вже не за рік, а за місяць.

Таке рішення обленерго було на руку «Укртелекому», оскільки робив нерентабельним бізнес підприємця і фактично на ринку Верховцево міг залишитись тільки телеком-гігант, що також належить Рінату Ахметову.

Місцеве відділення АМКУ за чотири роки провело розслідування та покарало ДТЕК штрафом 68 тис грн, визнавши його зловживання монопольним становищем.

Однак ДТЕК вирішив оскаржити в суді цей штраф та найняв собі адвокатом того самого працівника АМКУ, який вів розслідування проти компанії Ахметова.

Суд першої інстанції став на сторону олігарха, вирішивши що підняття плати у десятки разів є обгрунтованим. (докладніше про смішні обґрунтування судді у статті «Як ДТЕК скасував у суді копійчаний штраф АМКУ за здирництво з мікробізнесу»).

Антимонопольники подали апеляцію на це рішення. Її розгляд призначено на 27 січня о 12-40. Головуючий суддя Михайло Дармін.