Так і не запрацювали амбулаторії, які урочисто відкрили після неякісного ремонту за 13 мільйонів
25.01.2021   //  

Через неякісно виконані ремонтні роботи не працюють амбулаторії загальної практики-сімейної медицини у селах Вихватнівці та Шутнівці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Про це пише «Незалежний громадський портал» з посиланням на депутата облради Ігоря Гая.

Ці амбулаторії урочисто відкрили наприкінці 2019 р. Але сьогодні в медзакладах немає ані працівників, ані відвідувачів. Хоч ремонти давно завершилися, проте сільради так і не прийняли будівлі на баланс.

Депутат побував в амбулаторіях і з’ясував, чому ці медустанови досі не працюють. Обидві мають типові проблеми – неякісно виконані ремонтні роботи. Зокрема, потріскані стіни, неналежно зроблені зовнішні роботи, відсутній благоустрій території тощо. Саме тому сільради не приймали ці медзаклади на баланс, адже через кілька років вони стануть їхньою проблемою і тут вже доведеться робити не поточний, а капітальний ремонт.

Після запитів від сільських рад до ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника», який є замовником будівництва, підрядником частково були усунуті недоліки. Але до належного стану заклади так і не доведено. Зрештою, який має бути належний стан, сільські ради так і не знають, адже відсутня проектно-кошторисна документація.

Депутат нагадав, що ці медзаклади планувалися як стратегічні для громад. У Шутнівцях два сімейні лікарі мали би піклуватися про здоров’я 4100 мешканців сіл Шутнівці, Панівці, Баговиця, Велика та Мала Слободідка, Устя, Цвіклівці Другі та Тарасівка. Також передбачалося, що амбулаторія в Вихватнівцях надаватиме послуги 4 тис жителів з 12 навколишніх сіл – Демшина, Рогізни, Колодіївки, Дерев’яного, Калачківців, Субічі, Броварів, Гелетини, Привітного, Ленівки, Китайгорода та Патринець. Загалом на будівництво та обладнання кожної амбулаторії держава витратила більше 8 млн грн.

Керівник ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» Андрій Колеснік запевнив, що всі недоліки по будівництву амбулаторій будуть усунуті.

Від «Наших грошей»

Згідно з даними «Прозорро», ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» замовила малому приватному підприємству «Гермес С» будівництво Вихватнівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Центральній, 3в за 5,08 млн грн. у листопаді 2018 р. В подальшому замовник двічі докидав кошти на будівництво цієї амбулаторії – у грудні 2019 р. 1,14 млн грн., та у листопаді 2020 р. 54,8 тис грн.

Будівництво Шутнівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Подільська ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» замовила МПП «Гермес С» за 5,47 млн грн. теж у листопаді 2018 р., і теж в подальшому докинула кошти підряднику – 1,01 млн грн. у грудні 2019 р.

Засновником та керівником МПП «Гермес С» є мешканець Дунаєвецького району Микола Сосула. Він також є власником готельного комплексу «Тарас Бульба». 2010 р. Сосула балотувався до Кам’янець-Подільської міської ради, очолюючи виборчий список УРП «Собор».

Сосула є власником ПП «Козацька рада» та співвласником ТОВ «Альфа-2017», ТОВ «Шарм Прованса», СТЗОВ «Нігинське», а також співзасновником ГО «Клуб тхеквондо «Торнадо – 2015». Серед засновників цієї громадської організації є Віталій Вовчанський, Юрій Білоцький, Рафієв Хафіз Магеррам Огли та Хусейн Дукаєв. Останній є депутатом Кам’янець-Подільської райради. У 2018 році Дукаєв очолив місцевий осередок Радикальної партії Олега Ляшка.

У 2016-2020 рр. МПП «Гермес С» виграло тендерів на загальну суму 87,55 млн грн.