Суд повернув державі родовище сланцевого газу на лінії фронту
25.01.2021   //  

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду анулював ТОВ «Східно українська група» спецдозвіл на користування нарами Західно-Кримської площі в Луганській області.

Таку постанову суд прийняв 23 грудня 2020 року.

З судового реєстру відомо, що в жовтні 2013 року Держгеонадра видали «Східно українська група» видали спецдозвіл №4453 на користування надрами Західно-Кримської площі, що розташована в трьох районах (до останньої адмінреформи) Луганської області – Попаснянський, Новоайдарівський та Слов`яносербський (більша частина останнього контролюється бойовиками – НГ).

Дозвіл було видано на 20 років.

Однією з умов спецдозволу була щорічна звітність фірми щодо дослідно-промислової розробки. В 2016 році Держгеонадра отримали інформацію, що звіт за попередній рік про рух запасів «Східно українська група» не надала. Держгеонадра декілька разів надавала фірмі нові терміни для звіту, але інформації не отримала. Пвісля цього звернулася до суду з позовом про анулювання спецдозволу. Натомість, Луганський окружний адміністративний суд та Донецький апеляційний адміністративний суд позов відхилили.  Суди тоді, зокрема, вказали, що в процесі анулювання спецдозволу контролюючий орган мав провести перевірку роботи надрокористувача, але такої перевірки не було проведено.

В цей час «Східно українська група» була зареєстрована в Луганську, участі в судових засіданнях не приймала.

В Касаційному суді Держгеонадра вказали, що попередні суди не повно з’ясували обставини справи. Зокрема, що подача звітів – частина угоди про користування родовищем.

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду встановив, що Держгеонадра використали всі способи, щоб донести до фірми інформацію про порушення угоди. Так, як «Укрпошта» не доправляла листи в Луганськ Держгеонадра звернулися через газету «Урядовий кур’єр», вле відповіді від «Східно українська група» не отримали. Тому су вирішив, що існують правові підстави для задоволення скарги Держгеонадр.

ТОВ «Східно українська група» з 2018 року прописано в Києві. В кінці минулого року її власником через сейшельську компанію «Авілла Груп Лімітед» стала харків’янка Маргарита Бєлошапкіна. До цього бенефіціаром вказували жительку села Тоборівка в Миколаївській області Олександру Кир’якову. В спецдозволі на Західно-Кримську площу вказано, що родовище містить нафту та газ, в тому числі, сланцевий газ.

«Східно українська група» також є власником спецдозволу на ще одне родовище зі сланцевим газом – площа Невська, що розташоване в Кремінському районі на Луганщині (район межує з Харківською областю). Родовище також містить сланцевий газ, спецдозвіл видано до 2033 року. Обидва спецдозволи фірма отримала в обхід аукціонів.

Фірма є фігурантом розслідування ДБР щодо дій посадовців Держгеонадра в інтересах приватних осіб. В грудні 2019 слідчі ДБР отримали дозвіл суду на обшук приватної квартири для вилучення реєстраційних документів «Східно українська група».