«Бабаковці» вимагають у міноритаріїв акції обленерго вдесятеро дешевше від ціни для Ахметова
25.01.2021   //  

ТОВ «ВС Груп Менеджмент» спрямувало міноритаріям ПрАТ «Кіровоградобленерго» публічну безвідкличну вимогу примусового викупу акцій (squeeze-out) по ціні 1,30 грн. за акцію.

Про це йдеться в повідомленні «Кіровограденерго».

В повідомленні сказано, що саме 1,30 грн. була найвища ціна, за якою заявник або афілійовані з ним особи придбали акції емітента в останні 12 місяців. А за оцінкою ТОВ «ФК Титан», ринкова ціна акцій «Кіровоградобленерго» на 22 грудня становила ще менше –  1,26 грн./шт.

В оголошені вказано, що бенефіціар обленерго– «ВС Енерджі Інтернешнл Н.В», разом з афілійованими акціонерами тепер володіють 96,769%, або 115,52 млн акціями. Всього ж акцій «Кіровоградобленерго» – 119,38 млн штук. Розрахунки показують, що у неафілійованих міноритаріїв близько 3,86 млн штук акцій на орієнтовну суму викупу в 5,02 млн грн.

На початку січня цього року повідомлення про примусовий викуп акцій розмістили «Херсон-» і «Чернівціобленерго». Ціна викупу «ВС Груп Менеджмент» акцій «Херсонобленерго» становитиме 1,88 грн за акцію, «Чернівціобленерго» – 1,66 грн.

За даними  компанії з керування активами «КУА Кінто», ціни  squeeze-out групи VS Energy в понад 10 разів нижчі за імовірну внутрішню оцінку цих акцій самою групою та за ціни, по яким росіяни в 2019 році продали ДТЕК Ахметову два своїх обленерго – «Київ-» та «Одесаобленерго». Також нинішні оголошені ціни примусового викупу майже в 10 разів нижчі від цін, по яким потім у міноритаріїв новий власник примусово викупив акції «Київобл-» та «Одесаобленерго».

Нагадаємо, в травні 2019 року ДТЕК Ріната Ахметова оголосило про купівлю в «VS Energy» 68,30% акцій АТ «Одесаобленерго» і 94% ПрАТ «Київобленерго». Тоді нинішній голова парламентського комітету ПЕК Андрій Герус оцінив суму угоди в  $250 млн.

Власниками «ВС Енерджі Інтернешнл Н.В» вказані латвійці Артурс Альтбергс, Валтс Вігантс та Віліс Дамбінс, а також Марина Ярославська та Олег Сізерман з Німеччини. Це фірма з російської «VS Energy», її бенефіціарами ЗМІ називали Олександра Бабакова, Євгенія Гінера і Михайла Воєводіна. Нині до складу групи VS Energy входять «Херсон-» «Житомир-», «Кіровоград-», «Рівне-» і «Чернівціобленерго».

В Україні почали діяти стимулюючі для обленерго RAB-тарифи – гарантований прибуток обленерго, який включено в тариф на розподіл електроенергії. За підрахунками ЗМІ, В 2021 році всі 25 обленерго, які перейшли на RAB, сукупно отримають 9,23 млрд грн. гарантованого прибутку. Третину всіх грошей від RAB-тарифів 2,9 млрд грн, отримає група ДТЕК Ріната Ахметова. Обленерго з групи VS Energy росіян Бабакова, Гінера і Воєводіна отримають 1,62 млрд грн. (17,5%).