Поліція злила справу про оборудки з берегом Печенізького водосховища, не провівши жодної слідчої дії
22.01.2021   //  

Жовтневий районний суд  Харкова задовольнив клопотання прокуратури та продовжив  строк досудового розслідування про можливе незаконне виділення землі на березі Печенізького водосховища в Харківській області.

Про це пише «Харківський антикорупційний центр», який ще в 2018 році виявив виділення землі 6,8 гектарів без технічної документації у Старому Салтові.

На підставі інформації ХАЦ правоохоронці почали розслідування.

За даними слідчих, посадовці Головного управління Держгеокадастру у Харківській області та його відділення у Вовчанському районі та ТОВ «АГ Ріелті» зі зловживанням службовим становищем в інтересах чотирьох фізосіб незаконно змінили цільове призначення земель водного фонду (прибережної захисної смуги Печенізького водосховища) та земель лісогосподарського призначення на землі сільськогосподарські.

Потім землі були вилучені з державної власності, чим державі було завдано збитків на 305 тис грн.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено факт зловживання службовим становищем посадовцями ГУ Держгеокадастру у Харківській області при виділенні у власність земельних ділянок іншому районі області – Дергачівському.  Зокрема, чиновники погодили виділення земельних ділянок в межах 100-метрової прибрежної смуги на березі Лозовеньківського водосховища, хоча не мали на це підстав.

Справа потрапила до Новобаварського ВП ГУНП в Харківській області. Слідча цього управління Ганна Житницька 12.08. 2020 року закрила провадження  у зв`язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

За результатами вивчення матеріалів кримінального провадження та прийнятого слідчим рішення заступником керівника Харківської місцевої прокуратури №2 Ярославом Коптєвим в грудні постанову слідчого про закриття кримінального провадження від 12.08.2020 скасовано як незаконну, необгрунтовану та у зв`язку з необхідністю проведення слідчих (розшукових) дій.

 «В ході досудового розслідування слідчим не проведено жодної слідчої дії, не надано жодного доручення з метою встановлення всіх обставин, що мають значення для розслідування даного кримінального провадження та встановлення причетних до вказаного кримінального правопорушення осіб, слідчим необґрунтовано та передчасно зроблено висновок щодо відсутності у діях невстановлених осіб ознак злочину», – йдеться у клопотанні прокуратури про продовження досудового розслідування.

В підсумку,  суд клопотання задовольнив і продовжив строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018220000001514 на рік.