Оточення Зубика не змогло скасувати заборону ДАБІ на забудову на «Арсеналі»
22.01.2021   //  

Окружний адмінсуд Києва відмовився визнати протиправними та скасувати припис Департаменту з питань Державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва від 30 серпня 2019 року про зупинення підготовчих та будівельних робіт на об’єкті по вул. Московська, 8 (літера Б) у Печерському районі. Про це свідчить рішення від 23 грудня.

ДАБК влітку 2019 року на підставі звернення ГО «Стоп свавіллю» провів позапланову перевірку ТОВ «Марс Девелопмент», ТОВ «Еко Проект», ТОВ «Будівельна компанія «Інтергал-Буд» на предмет дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил на об’єкті будівництва: «Реконструкція частини нежитлових приміщень групи приміщень №14а (приміщення №4 та приміщень з №8 по №32) та нежитлових приміщень №Х, ХІ, ХІІ на вул. Московська, 8 (літера Б, корпус №3а).

У ході перевірки були встановлені порушення ст. 9 закону «Про архітектурну діяльність» (Будівництво об’єкта архітектури має здійснюватися відповідно до затвердженої проектної документації), ст. 26, 31 і ч. 8 ст. 36 закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (Суб’єкти містобудування зобов’язані додержуватися містобудівних умов та обмежень під час проектування і будівництва об’єктів; Проектна документація на будівництво розробляється з урахуванням вимог містобудівної документації та вихідних даних; Замовник несе відповідальність за повноту та достовірність даних, зазначених у поданому ним повідомленні про початок виконання будівельних робіт, та за виконання будівельних робіт без повідомлення).

У зв’язку з виявленням під час перевірки порушень вимог містобудівного законодавства ДАБК виніс стосовно «Марс Девелопмент» приписи про усунення порушення, а також про зупинення виконання будівельних робіт до усунення допущених порушень.

Не погоджуючись з винесеними приписами, «Марс Девелопмент» звернувся до суду.

Розглянувши справу суд дійшов висновку, що позовні вимоги фірми не підлягають задоволенню. Суд зазначив, що єдиною підставою для визнання протиправними та скасування оскаржуваних приписів «Марс Девелопмент» назвав не надання перед початком проведення позапланової перевірки копії її погодження від центрального органу. Разом з тим чинне законодавство не містить положень щодо обов’язку отримання Департаментом з питань ДАБК у м. Києві такого погодження.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, у квітні 2019 року Департамент з питань ДАБК у м. Києві зареєстрував повідомлення про початок будівництва на вул. Московській, 8-Б, подане замовником – «Марс Девелопмент».

Відомо, що об’єкт на вул. Московській, 8-Б раніше належав державі. І обставини його вибуття з держвласності досліджувалися у рамках кримінального провадження.

З судового держреєстру стало відомо, що 11 лютого 2011 року держава Україна в особі казенного підприємства спеціального приладобудування «Арсенал» за договором купівлі-продажу продала ТОВ «Марс Девелопмент» за 80,63 млн грн нежилі приміщення механо-промислового корпусу №3а загальною площею 9409,5 кв м на вул. Московська, 8-Б. Укладенню договору купівлі-продажу передував аукціон з продажу державного майна, на якому переможцем було оголошено «Марс Девелопмент».

8 квітня 2016 року належні «Марс Девелопмент» нежилі приміщення були поділені на два об’єкти нерухомого майна площею 7414,3 кв м та 1995,2 кв м. Нежитлові приміщення механо-промислового корпусу №3а загальною площею 1995,2 кв м були продані громадянці України 19 квітня 2016 року.

З 2019 року власниками ТОВ «Марс Девелопмент» є компанії з орбіти «Інтергал-Буду» екс-нардепа Володимира Зубика. А саме – ТОВ «Фірма «Інтергал» (18%), ТОВ «Джі Ді Сі Україна» (18%), ТОВ «Вторполімери» (18%), ТОВ «Рєнт-Сервіс» (18%), ТОВ «Розвиток нерухомості» (17%) і Пайовий венчурний інвестиційний фонд «Інтергалбудінвест» недиверсифікованого виду закритого типу товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Крістал Ессет Менеджмент» (11%).

Зауважимо, що у 2016 році Святошинське управління Нацполіції Києва розпочало кримінальне провадження за заявою про шахрайство. Так, до правоохоронців звернувся колишній співвласник «Марс Девелопмент», який заявив про незаконне відчуження його корпоративних прав у цій компанії та інших підприємствах. За його словами, в кінці 2015 року йому запропонували, зловживаючи його довірою, укласти договір з Адвокатським об’єднанням «Скай Груп» з метою нібито захисту активів. Однак, натомість у подальшому він втратив контроль над підприємствами.

За даними Youcontrol та інших відкритих джерел, з 2016 по 2019 рр бенефіціарними власниками «Марс Девелопмент» були Марк Гінзбург та Олександр Карасьов.

Власниками АО «Скай Груп» є Сергій Ярош та Костянтин Симоненко, керівником – Ігор Лисенко.