«СхідГЗК» дав співмешканці Журила ще 53 мільйони на перевезення уранової руди
18.01.2021   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 14 січня за результатами тендеру замовило ТОВ «Темп» перевезення уранової руди спеціалізованим автомобільним транспортом на 52,73 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч перевезуть 370 тис т уранової руди з Новокостянтинівської шахти на Інгульську та Смолінську шахти. Відстань в один бік до Інгульської шахти становить 55 км, а до Смолінської шахти – 50 км. Перевезення тонни руди на Інгульську шахту в один бік коштує 140 грн., на Смолінську шахту – 127 грн., тобто 2,55 грн. за тоннокілометр.

У липні 2020 року ціна від «Темпу» була майже такою ж – 2,53 грн. за тоннокілометр.

Ціна угоди всього на 5 тис грн., або 0,01% нижча від очікуваної вартості закупівлі.

Єдиним конкурентом із дещо нижчою ціною було криворізьке ТОВ «Вайт» власниці ТОВ «Трансбудсервіс-КР» Валентини Кожушної, який керує кандидат у Дніпропетровську облраду від партії «За майбутнє» Іван Потопа. Раніше суперник належав Євгену Білому, родичу екснардепа від Партії регіонів та «Опозиційного блоку» Олексія Білого. Фірма відхилили за відсутність ліцензії ДІЯРУ на перевезення радіоактивних матеріалів.

Торік комбінат провів таку закупівлю за переговорною процедурою через відсутність конкуренції. Тоді він повідомив, що в Україні ліцензію на перевезення радіоактивних матеріалів мають лише фірма «Темп» і сам «СхідГЗК». Це було підтверджено листом ДІЯРУ від 22 травня 2020 року. Тому «Темп» не має конкуренції з технічних причин.

Переговорна процедура відбулась після того, як АМКУ наказав замовнику повернути на відкриті торги фірму, відхилену після аукціону за відсутність згаданої ліцензії. Замовник відмінив тендер, бо закон «Про публічні закупівлі» не дає відхиляти за невідповідність вимогам тендеру після аукціону, а за законами «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» і «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» перевезення уранової руди підлягає держрегулюванню і провадиться на підставі ліцензії.

Власниками жовтоводського «Темпу» нині є Жанна Григоренко та Анатолій Лісковський.

До 2011 р. з ними частку в фірмі мав Руслан Журило, екс-заступник директора «СхідГЗК», а зараз – відсторонений керівник ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», який разом з екс-нардепом Миколою Мартиненком проходить по одній кримінальній справі НАБУ щодо розкрадань у «СхідГЗК». Раніше Григоренко була прописана разом із Журилом.

Від створення «Темпу» і до 2011 р. співвласником був Ігор Ведута, котрий із Журилом відомий як співзасновники благодійного фонду ім. Віктора Замули «Наше місто».

Нагадаємо, з вересня 2011 р. «Темп» є фактичним монополістом тендерів «СхідГЗК» на перевезення уранової руди, які він традиційно вигравав у фірми «Гідромонтаж». Усього «Темп» отримав підрядів на 306,52 млн грн., всі – у «СхідГЗК», окрім двох в «ОГХК».