За даними поліції, відкати на дорожніх роботах у Полтавській області становили 30%
15.01.2021   //  

Тимофій Голбан (керівник Департаменту будівництва, МіА та ЖКГ Полтавської ОДА) та Олексій Басан (керівник ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області»). Фото “Полтавщина”

5 січня Октябрський райсуд Полтави за клопотанням слідчого Нацполіції Пилипенко А.В. подовжив строк досудового розслідування привласнення посадовцями бюджетних коштів на дорожніх роботах в Полтавській області в 2018-2019 роках, а також на виготовлення проектної документації. Про це повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як йдеться в ухвалі суду, ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» та структурного підрозділу Полтавської ОДА завчасно повідомляло переможців тендерів про необхідність повернення частини отриманих бюджетних коштів «у вигляді готівки за сприяння у перемозі в тендері та надання можливості виконання робіт (30% від отриманих коштів)». переможцям тендерів з закупівлі ремонтних та будівельних робіт, а також проектної документації

Як з’ясував слідчий, коли бюджетні кошти потрапляли на рахунки  переможців тендерів (ТОВ «Трансресурси», ТОВ «Бахмачгазбудсервіс», ПП «ТМ -Новатор», та ТОВ «Ростдорстрой»), частину вони перераховували за бітум, щебінь та інші матеріали підприємствам «транзитно-конвертаційної спрямованості», які у власному бухобліку підміняли номенклатури. Надалі кошти обготівковувались і, як підозрюють у нацполіції, привласнювались службовцями ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» та Департаменту містобудування, архітектури та з питань ЖКГ Полтавської ОДА.

Інший механізм розкрадання коштів полягав  у завищенні вартості проектних робіт, які переможці тендеру потім обготівковували через фізичних осіб – підприємців. В ухвалі суду мова йде про групу фірм, керівником, засновником або власником яких виступали мешканці Полтави Руслан Русанов та Юрій Бєлодєд –  ТОВ «Група Компаній «Укрсервіспроект»,  ТОВ «УСП «Укрбудпроект», ПП «Укрсервіспроект», ПП «УСП «Мегаполіс», ТОВ «Неоінжиніринг», ТОВ «Укрсервіспроект», ТОВ «УСП «Інспецпроект», ТОВ «Укрінжбудпроект».

Структури отримали у 2018 році близько 30 млн гривень на виготовлення проектної документації за договорами з ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» та Департаментом містобудування, архітектури та з питань ЖКГ Полтавської ОДА.

Всього у 2018 році, як встановила Держаудитслужба в Полтавській області, установи використали кошти субвенції  на 68,48 млн гривень. Проте роботи по 33 об`єктах у 2018 році не виконувались та до переліку на 2019 рік не були включені.

Як зазначається в тексті ухвали суду, «замість того, щоб використовувати надані за розпорядженням КМУ кошти на чітко передбачені цілі, службові особи Департамента містобудування, архітектури та з питань ЖКГ Полтавської ОДА, ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» за попередньою змовою шляхом вищезазначених схем привласнюють, без належного оформлення, або із недостовірним внесенням даних до відповідних документів, частину виділених коштів».

Кримінальне провадження відкрите слідчим поліції у липні 2020 року за статтею 191 КК «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», що передбачає максимальне покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

До сих пір жодній особі про підозру у вчиненні злочину не було повідомлено.

ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» очолює з березня 2018 року Олексій Басан, якій до цього працював старшим оперуповноваженим у місцевому управлінні СБУ.

Департаментом містобудування, архітектури та з питань ЖКГ Полтавської ОДА з вересня керує Віталій Кулинич, колишній співробітник МВС.  До нього – з липня 2016 до лютого 2018 року – очолював цей департамент Тимофій Голбан, засновник та керівник ТОВ «БГ «Євромістобуд».