Фаворит втричі задрав ціну коштовного проводу для підстанції «Укренерго»
14.01.2021   //  

АТ «НЕК «Укренерго» 5 січня за результатами тендеру замовило Корпорації виробничих та комерційних підприємств «Союз» технічне переоснащення ПС-750 кВ «Вінницька» за 286,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У листопаді 2017 року «Укренерго» замовило фірмі переоснащення підстанції із заміною автотрансформатора АТ-2, ТПР АТ-2 та впровадженням прогресивних технологічних рішень до квітня 2019 року. Наступного дня вартість договору зменшили без зміни обсягу робіт із 476,28 млн грн. до 373,28 млн грн. А в червні 2019 року його взагалі розірвали за згодою сторін, оплативши 280,44 млн грн.

Причиною розриву став складний графік роботи Об’єднаної енергосистеми України. «Укренерго» не мало можливості надати відключення АТ-2 на підстанції на необхідний для виконання робіт термін, тому реалізувати проект по заміні АТ-2 без урахування додаткового обсягу проектування було по АТ-1 неможливо.

По новій угоді, роботи за скоригованим проектом мають завершити до кінця 2021 року.

За підсумковою відомістю без доставки і ПДВ, алюмінієвий провід ПА перерізом 500 кв. мм невідомого виробника коштує 2 тис грн./кг.

Це втричі дешевше за ціну від цього ж підрядника в 2017 році, яка становила 650 грн./кг.

Зараз в українських відкритих джерелах ціни проводу ПА-500 відсутні, однак у Росії його можна знайти в продажу в інтернет-магазинах по 7311 508 руб./м. При розрахунковій вазі метра проводу в 1,33 кг це складає близько 973-2 005 руб./кг, або 367-757 грн./кг, що від двох до п’яти разів дешевше.

Причому нині світові ціни алюмінію дещо нижчі, ніж на дату першої угоди в 2017 році.

Ціни арматурної сталі, бетону, розчину, цегли та щебеню відповідають ринковим.

Переможна пропозиція виявилась на 14% нижчою від очікуваної вартості закупівлі.

ТОВ «ЕДС-Інжиніринг» не допустили до торгів, бо воно принесло відгук до аналогічного договору субпідряду щодо будівництва чотирьох трансформаторів 35/330 кВ не від генпідрядника ТОВ «Електрум Україна», а від замовника ТОВ «Юрокейп Юкрейн І».

Допущеними конкурентами були ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія» та ТОВ «Укрмонтаженерго», причому жоден учасник не знижував ціну під час аукціону.

Переможець КВКП «Союз» контролюється одеськими ТОВ «Енергопостачання» та ТОВ «Холдинг Союз-Консалтинг». Кінцевим бенефіціаром «Союзу» через ці фірми є одеситка Альона Приходько, а директором – Ігор Приходько. Останній разом із люксембурзькою компанією «Soyuz Holding S.A.» володіє російським АТ «Енерго-будівельна корпорація «Союз», яке перебуває в стані ліквідації з 2017 року. До наглядової ради цієї російської компанії входили представники заводу «Силові Машини» і федеральної «РусГидро».

Вишгородський суперник «КЕБК» належить Аллі Бровко і ПрАТ «СВС-Дніпро» Сергія Бондаренка, Володимира Немировського, Володимира Випирайла, Юрія Терляєва та Миколи Кравченка. Однак раніше частка Бровко належала Віталію Яманку з Донеччини, пізніше відомого як перший заступник голови правління ПАТ КП «Укренергомонтаж».

Із 2007 року «СВС-Дніпро» керує Микола Кравченко, який раніше очолював департамент капітального будівництва та реконструкції ПАТ «Київенерго». Його дружина Галина Кравченко півроку працювала в «Укренерго». Він також працював у Мінпаливенергетики під керівництвом Івана Плачкова, відомого як голова наглядової ради «Київенерго».

Столичний суперник «Укрмонтаженерго» належить Сергію Мірошніченку із Сум та директору Михайлу Григоровичу Русаку з Києва. У 2000-их роках, за даними джерел «Наших грошей», Русак працював у згаданих «КЕБК» і «СВС-Дніпро» та у дочірньому підприємстві «КЕБК-1» фірми «КЕБК». Також особа з такими ПІБ у 2014-2017 роках керувала ТОВ «Енерджі Сервіс» (нині банкрутує) з орбіти Костянтина Григоришина.