В Одесі розікрали кошти на обладнанні для кабінетів хімії та біології за 11 мільйонів
12.01.2021   //  

Генпрокуратура розслідує справу за фактом вчинення протиправних дій з боку посадових осіб комунальної установи «Одеський обласний центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного забезпечення закладів і установ освіти», ТОВ «НВП «Енглер» та інших відповідальних осіб під час проведення публічних закупівель у сфері освіти. Про це свідчить ухвала Київського райсуду міста Одеси від 30 грудня.

У квітні 2019 р. КУ «Одеський обласний центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного забезпечення закладів і установ освіти» замовив «НВП «Енглер» оснащення загальноосвітніх навчальних закладів ОТГ с. Старокозаче, ОТГ с.Шабо, ОТГ с. Молога, ОТГ с. Маразліївка на загальну суму 10,82 млн грн.

ТОВ «НВП «Енглер» повинно поставити комплекти засобів навчання для кабінету хімії та комплекти засобів навчання для кабінету біології.

Як встановило слідство, в день поставки між КУ «Одеський обласний центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного забезпечення закладів і установ освіти» та балансоутримувачами закладів укладені договори зберігання з правом безоплатного користування та акти приймання-передачі майна.

Однією з вимог щодо відповідності запропонованого до постачання обладнання технічним вимогам передбачено надання фірмою копії висновку Державної санітарно-епідеміологічної експертизи на обладнання. Проте, ТОВ «НВП «Енглер» не надало копій висновків Державної санітарно-епідеміологічної експертизи на мікроскоп по жодній з 4-х закупівель, що не відповідає вимогам тендерної документації заявника.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, посадові особи КУ «Одеський обласний центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного забезпечення закладів і установ освіти», ТОВ «НВП «Енглер» при укладенні договорів поставки від 18.04.2019 оснащення загальноосвітніх навчальних закладів Одеської області могли умисно зависити вартість відповідних товарів та вчинити розтрату бюджетних коштів.

Засновником та директором ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Енглер» (наразі «Енсоф») є Михайло Каліткін.

Правоохоронці розслідують співпрацю «Енглера» з «Центром фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської облради. На думку слідчих, посадовці центру та департаменту освіти Полтавської ОДА спільно з представниками НВП «Енглер» придумали схему розкрадання коштів, згідно з якою при закупівлі обчислювальних машин для закладів освіти треба прописувати технічні вимоги, що збігаються з технічними характеристиками торгової марки Einstein (виробник Fourier systems ltd; Ізраїль). А саме «Енглер» є ексклюзивним імпортером цієї торгової марки в Україну. Таким чином, «Енглер» мав перевагу над конкурентами.

В результаті, як вважають правоохоронці, «Енглер» продавав товари полтавським закладам освіти у 2,5 рази дорожче ринкової. Прибуток потім розподілявся.