Партнер Кубракова запхав нові заточки про досвід асфальтування виключно на дорогах М та Н в тендери на 3 мільярди
11.01.2021   //  

Голова САД у Київській області Руслан Ничік раніше працював у групі компаній Олександра Кубракова.

Служба автомобільних доріг у Київській області вставила в документацію тендеру на ремонт ділянки дороги державного значення Н-01 Київ – Знам’янка вимоги, що протирічать Методичним рекомендаціям щодо дорожніх закупівель. Скарги на ці вимоги подали навіть фаворити Укравтодору, та АМКУ задовольнив їх, повідомляється в системі «Прозорро».

Йдеться про тендери на капітальний ремонт ділянок км 65 + 900 – км 79 + 950, км 97+000 – км 110+585, 79 + 950 – км 89 + 600, км 110+585 – км 123+750, км 52 + 935 – км 65 + 900 на загальну очікувану суму 2,92 млрд грн.

Фахівці «Ліги антитрасту» відмітили, що це перший випадок застосування такої дискримінаційної вимоги в тендерах Укравтодору.

У цих тендерах укравтодорівці зажадали, аби учасники тендеру підтвердили свій досвід виконання звичайних ремонтних робіт (фрезерування старого асфальту, укладання нового покриття, встановлення бордюрів, тощо) виключно по дорогам з індексами «М» (міжнародні) і «Н» (національні). Тоді як Методичні рекомендації встановили правило, що досвід таких робіт можна доводити контрактами по ремонту також інших доріг державного значення – «Р» (регіональні) і «Т» (территоріальні), перелік державних доріг визначений постановою Кабміну від 30 січня 2019 року №55. Оскільки технологія асфальтування/фрезерування на цих дорогах однакова.

Потенційні учасники тендерів «Онур» та «Альтком», що входять в Національну асоціацію дорожників України, та «опозиційна» ПП «Автомагістраль» подали скарги в Антимонопольний комітет. І хоч «Онур», що є одним з найбільших фаворитів Укравтодору, згодом скасував свою скаргу, решта заявників 30 грудня отримали позитивні для них рішення Тендерної колегії. АМКУ зобов’язав Службу автодоріг усунути цю, а також ще одну дискримінаційну вимогу – надання «свіжих» відгуків від інших замовників про виконання учасниками аналогічних ремонтів у попередні роки.

Йдеться про те, що Служба автодоріг Київщини вимагає аби ці відгуки були видані вже після початку оскаржуваних тендерів. А оскільки йдеться про дороги державного значення, то ці відгуки фактично має видавати той самий Укравтодор. Відтак учасники обгрунтовано підозрюють, що декому з них може не вдатись з незалежних від них причин вчасно отримати потрібний відгук. Хоча по виконаним ним ремонтам ці відгуки були вже отримані раніше. Подібну практику Укравтодору вже неодноразово засуджували не тільки в АМКУ, але і в НАБУ, вказуючи на корупційні ризики у такому застосуванні. Також такої вимоги про дату видачі відгуку немає в Методичних рекомендаціях.

Службу автодоріг у Київській області очолює Руслан Ничік. До призначення в Укравтодор він працював у фірмі «Єврокомунсервіс», співзасновником якої був   голова Укравтодору Олександр Кубраков. Дружина Нічика Олена працює у фірмах «Сага» та «Ріверсайд девелопмент лтд» Андрія Вавриша.