Корупційний сервіс від Мінрегіону «все включено» при продажі дозволів на незаконне будівництво
06.01.2021   //  

Текст: Георгій Могильний

Вже всі встигли ознайомитися із подаруночком, який нам зробив 31 грудня на Новий Рік міністр Мінрегіону Олексій Чернишов?

Якщо ні, то даремно – це обіцяне урядовцями громадське обговорення першого етапу нової реформи у містобудуванні, і часу на подання пропозицій лише 20 днів, значна частина яких припадає на новорічно-різдвяні канікули. (див. Проект постанови Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо удосконалення діяльності органів державного архітектурного-будівельного контролю»).

Основні зміни першого етапу торкнуться Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю (Порядок 553), дію якого як раз поновили з 30 грудня.

Ключові моменти наступні.

1) Проведення як планових, так і позапланових перевірок має відбуватися за чек-листом, встановленим новим додатком 3. Вся хитрість саме в цьому чек-листі.

По планам Мінрегіону, перевірки будівництва на відповідність вимогам містобудівної документації, МУО, наявність документів на землю і іншим загальним вимогам законодавства ВІДМІНЯЮТЬСЯ.

При цьому, виконання перерахованих вимог законодавства перевіряти можна, але ВИКЛЮЧНО, як порушення проектувальника (п. 3 чек-листа)! Проектувальнику копійчини штрафу, а забудовник може далі будувати з порушеннями основоположних вимог законодавства, бо у нього перевіряються лише виконання вимог нормативів та організації будівництва і теоретично неможливо встановити наявні принципові порушенням.

Такий собі сервіс «все включено» при продажі дозволів на незаконне будівництво.

Ви не смійтесь, але чек-лист прямо не передбачає навіть перевірку наявності дозвільних документів на будівництво – як при такому підході можна взагалі зафіксувати факт будівництва без документів, не зрозуміло…

2) Нова підсистема управління ризиками для визначення типу процедури проведення планових перевірок.

Перевіряти при планових перевірках мають лише питання, пов’язані з певними аспектами якості будівництва і безпеки.

Для об’єктів СС1 – це виключно пожежні вимоги та доступність для маломобільних груп населення. Для СС2 додається міцність і надійність, а на СС3 та об’єктах підвищеної небезпеки вже і якість будівельних матеріалів мають право перевірити.

Як це буде виглядати на практиці на прикладі будиночка Білозір. Приходять інспектори на планову перевірку і бачать 12 поверхів замість дозволених 4. Пандуси є, горючі матеріали на безпечній відстані складовані – все Ок, жодних порушень не виявлено. А зафіксувати порушення по кількості поверхів вони права не мають при новій плановій перевірці – тут вже позапланова перевірка потрібна.

3) А з позаплановими перевірками все ще веселіше – підстави та порядок призначення змінили радикально ВСУПЕРЕЧ вимогам профільного закону, при цьому у порівняльній таблиці написали, що зробили це для… приведення у відповідність до тих самих вимог, які раніше виконувалися, а будуть порушуватися

Із 7 встановлених ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» підстав для призначення перевірки, 3 підстави викинули, а одну принципово змінили.

Викинули підстави: виявлення факту самочинного будівництва (!), необхідність перевірки достовірності даних у повідомленнях чи деклараціях, вимога посадових осіб архбуднагляду.

Змінили: замість простої вимоги правоохоронних органів стає «ухвала слідчого судді про проведення перевірки, винесеної за клопотанням слідчого (прокурора) у кримінальному провадженні».

Якщо хтось вже радіє, що залишили бодай позапланову перевірку на підставі звернення фізичної чи юридичної особи, то ви рано радієте. Для такої підстави окрему процедуру планують зробити:

«дані вносяться до Електронної системи для подальшого аналізу підсистемою управління ризиками наведених фактів порушення, за результатами якого комісією з питань перевірок, яка функціонує у складі ДІАМ приймається рішення про проведення позапланової перевірки».

Тож доки не запрацюють новостворена ДІАМ та підсистема управління ризиками на базі Електронної системи, призначення позапланових перевірок на підставі звернень фізичних та юридичних осіб буде неможливе.

Якщо продовжити приклад із будинком Білозір і виявленням 12 поверхів замість 4 при плановій перевірці (без права офіційно зафіксувати це порушення), то інспектор повинен буде звернутися в поліцію для відкриття кримінальної справи (а складу злочину у такому будівництві немає – звичайне адміністративне порушення, якщо не давити на службове підроблення чи шахрайство), потім прокурор чи слідчий мають звернутися до суду і отримати ухвалу слідчого судді, на підставі якої нарешті можна буде призначити позапланову перевірку, по результатах якої… виписати штраф проектній організації (див. п.1).

А тепер згадайте, скільки було піару і заяв ще 30 грудня, що нарешті Кабмін відновив перевірки і місцева влада зможе контролювати будівництво, а вже 31 грудня оприлюднили план фактичного множення на нуль самої можливості встановити порушення…

P.S. Хто ще не в курсі, що буде на наступних етапах запланованої за участі Кабміну та Міхейла Саакашвілі реформи, повідомляю: скасування процедури видачі дозволу з перевіркою із заміною на автоматичну процедуру то факту подання необхідного пакету документів, здійснення архбудконтролю приватними компаніями, які забудовник сам наймає для свого контролю, та інші смаколики для будівельної мафії.

Блог від: Георгій Могільний