Після появи Петрощука на Закарпатті там з мільярдного тендеру «витурили» аборигенів – «Онур», «ШБУ-77» та «ПБС»
28.12.2020   //  

22 грудня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Службу автомобільних доріг у Закарпатській області скасувати рішення про відхилення пропозиції ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво» на тендері з поточного середнього ремонту дороги М-25 Контрольно-пропускний пункт «Соломоново – Велика Добронь – Яноші з під’їздом до КПП «Косини» очікуваною вартістю 1,08 млрд гривень. Про це стало відомо з рішення, опублікованому на сайті «Прозорро».

Початково на тендер подалося 5 компаній – окрім Скаржника, це два лідери Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», а також компанія з оточення Ігоря Коломойського – ТОВ «ПБС» та її спаринг-партнер – ТОВ «ШБУ-77». В результаті Замовник відхилив «ЕДБ» та «Онур Конструкціон Інтернешнл», який цього року отримав підрядів від цього Замовника на майже мільярд.

Згідно із скаргою «Енергетично-дорожнього будівництва», Замовник відхилив ТП компанії через те, що підприємство буцімто не підтвердило право власності на випробувальну дорожню лабораторію. В той же час компанія надала бухгалтерську довідку на вимірювальну лабораторію, яка і є документом, що посвідчує право власності на об’єкт, який не підлягає державній реєстрації. Ще однією причиною відхилення компанії стало те, що не було підтверджено наявність асфальтозмішувальної установки – так, у договорі поставки асфальтобетонних сумішей та інформаційній довідці вказана одно модель установки – ДС-185, в той час як у свідоцтві про приймання – ДС-1858. Цю підставу Замовник і використав для відхилення.

Однак АМКУ погодився із  доводами компанії і повернув її на тендер. І одночасно за скаргою «ЕДБ» зобовязав замовнки скасувати рішення про допущення компаній «ПБС» та «ШБУ-77» на тендер.

Таким чином, на тендері із п’ятьох компаній залишилися лише дві – «ЕДБ» та «Автомагістраль-Південь».

98% підрядів Закарпатської САД на поточний та капітальний ремонти, а також на експлуатаційне утримання у 2020 році отримали три компанії – «ПБС» (3, 07 млрд грн), «ШБУ-77» (2,08 млрд грн) та «Онур Конструкціон Інтернешнл» (1,72 млрд грн). Ні «ЕДБ», ні «Автомагістраль-Південь» жодного разу не вигравали на тендерах цього Замовника.

Керівником Служби автомобільних доріг у Закарпатській області є киянин Борис Воловик. У листопаді першим заступником Бориса Воловика став радник Олександра Кубракова Євген Петрощук.