Антикорсуд відновив корупційну підозру чиновнику Кабміну, яку той скасував через Печерський суд
24.12.2020   //  

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 14 вересня 2020 року, якою було задоволено скаргу адвоката Андрія Іванця та скасовано повідомлення про підозру екс-начальнику Управління адміністративних будинків Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабміну. Про це свідчить ухвала від 16 грудня.

Апеляційна палата ВАКС постановила закрити провадження за скаргою адвоката Іванця.

Як встановив суд, Державне бюро розслідувань розслідує кримінальне провадження № 62020100000000091 від 11 січня 2020 року за ч. 4 ст. 368 КК України. У межах цього провадження 5 лютого цього року чиновнику було повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди. За даними ЗМІ, йдеться про Ігоря Новосьола.

4 лютого цього року слідчі ДБР затримали начальника Управління адміністративних будинків Секретаріату Кабміну за вимагання і одержання 2 млн грн за підписання актів приймання-передачі виконаних будівельних робіт та відкликання судових позовів до підрядника.

За даними слідства, він вимагав 2,5 млн грн (близько $100 тис) від представника ТОВ «Спектрум Девелопмент». У серпні 2019 року Управління підписало з цією фірмою угоду щодо відновлення фасадів Будинку Уряду України та підпірної стінки по вул. Михайла Грушевського, 12/2. Як встановило слідство, вимагаючи хабар, чиновник відмовився підписати акти виконаних робіт за цим договором, які, у свою чергу є підставою для здійснення розрахунку, незважаючи на те, що «Спектрум Девелопмент» виконало будівельно-монтажні роботи в повному обсязі у визначений строк.

На початку квітня його адвокат Іванець звернувся до Печерського райсуду зі скаргою, у якій просив скасувати повідомлення про підозру Новосьолу.

14 вересня слідчий суддя Печерського райсуду Олексій Соколов задовольнив скаргу захисника і скасував повідомлення про підозру, посилаючись на невірну кваліфікацію злочину і вручення підозри неуповноваженими особами.

Прокурор Київської обласної прокуратури Олексій Беспалий оскаржив це рішення до Апеляційної палати ВАКС, яка його скаргу задовольнила частково, скасувавши ухвалу слідчого судді Печерського райсуду і закривши провадження за скаргою адвоката Іванця.

Апеляційна палата ВАКС встановила, що кримінальне провадження № 62020100000000091 підсудне Вищому антикорупційному суду. І слідчий суддя Печерського райсуду Соколов не був наділений повноваженнями з розгляду скарги захисника Новосьола, а отримавши її був зобов’язаний повернути її адвокату та роз’яснити, що той може звернутися з нею до ВАКС з дотриманням правил предметної підсудності.

При цьому Апеляційна палата ВАКС встановила, що адвокат Іванець зі скаргою на повідомлення Новосьолу про підозру 05.02.2020 вже звертався до Вищого антикорупційного суду. 14 серпня ВАКС у її задоволенні відмовив.