Аеропорт «Бориспіль» відписав екс-«украерорухівцю» 36 мільйонів на систему посадки
22.12.2020   //  

ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» 17 грудня уклало угоду з ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Техвестсервіс» про закупівлю інструментальної системи посадки літаків за 35,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Підрядник демонтує обладнання курсового та глісадного радіомаяків застарілої системи посадки ILS-410 разом з антенними системами за 754 тис грн. Потім він поставить нову інструментальну систему посадки ILS-420/DME 415 RPM третьої категорії Міжнародної організації цивільної авіації (CAT III ICAO) з магнітним курсом посадки 18L виробництва фірми «Thales Deutschland GmbH» (Німеччина) за 33,66 млн грн. Монтаж і налаштування системи обійдеться ще у 1,13 млн грн., а консультації для восьми людей – у 47 тис грн.

Система посадки в двох монтажних боксах включає курсовий, глісадний та далекомірний посадковий радіомаяки, антенні системи та обладнання для контролю дальнього поля.

Вона повинна забезпечувати точний захід на посадку і посадку за приладами з висотою прийняття рішення менше 15 м або без обмеження по висоті прийняття рішення, а також при дальності видимості на злітно-посадковій смузі не менше 175 м, але не менше 50 м.

Аванс 50% виплатять під гарантію повернення, а решту 50% – після поставки системи та надання послуг. Гарантійний строк становить два роки, а строк експлуатації – 15 років.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, оскільки відкриті торги з очікуваною вартістю 37,00 млн грн. двічі доводилось відмінити через нестачу учасників. На перший тендер прийшов лише нинішній постачальник «Техвестсервіс» із трохи вищою ціною 36,85 млн грн., а на другий – лише ПП «Гаранткомплексбуд» із ціною 36,20 млн грн.

Документація відмінених торгів вимагала забезпечення тендерної пропозиції 1,11 млн грн. та аналогічний договір на поставку і налагодження засобів радіотехнічного забезпечення.

Ще учасник повинен був мати не менше двох кваліфікованих досвідчених працівників, а також обладнання і матеріально-технічну базу для монтажу та налаштування системи.

Ціна неконкурентної угоди на 4% нижча від очікуваної вартості відмінених торгів.

Співзасновником «Техвестсервісу» до 2011 року був Кирило Поліщук – екс-директор ДП обслуговування повітряного руху України («Украерорух») і заступник голови Державної авіаційної адміністрації, а в 2000-х роках – народний депутат із фракції Партії регіонів.

Потім компанію переписали на Тараса Хижняка і Сергія Медину. Згодом місце Хижняка зайняла панамська «Маквелл Інтернешнл Ес.Ей», якою керував Сергій Колесник. Людину на ім’я Сергій Колесник згадують як представника «Украероруху», який у 2013 році очолював Анатолій Колесник. Нині «Техвестсервіс» належить Медині та «International Aviation Technologies, Inc.» (США), бенефіціаром через яку вказана Ієвдженія Тсаркова.

На зборах американську корпорацію представляв адвокат Степан Олійниченко з Києва.

Нагадаємо, у квітні 2019 року поліція почала кримінальне провадження проти посадовців КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» за виграний «Техвестсервісом» тендер стосовно системи посадки виробництва «Thales» вартістю 36,48 млн грн. Слідство вважає, що ціни дизель-генераторних установок зі складу тієї системи посадки були вдвічі завищеними.