COVID-19. «Медзакупівлі» замовили томографів із Німеччини та Китаю на 376 мільйонів
21.12.2020   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 16 грудня уклало дві угоди про поставку комп’ютерних томографів в опорні лікарні до кінця 2020 року на загальну суму 375,52 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Загалом купили 25 комп’ютерних томографів з трирічною гарантією. Комплектація не вказана, тоді як восени вона включала монітор ЕКГ, робоча станція обробки даних, рентген-захисне скло, джерело безперебійного живлення, автоматичний болюсний інжектор, силовий розподільчий щит і медичний принтер для сухого друку знімків.

  • ТОВ «Віас Плюс» за 239,20 млн грн. поставить 13 комп’ютерних томографів Somatom go.Top на 64 зрізи виробництва компанії «Siemens Healthcare GmbH» (Німеччина) по 18,40 млн грн.

У вересні Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини ДУС замовив іншій фірмі такий томограф із дворічною гарантією за 15,70 млн грн. Це на 17% дешевше, але тоді комплект включав лише інжектор і набір витратних матеріалів, а нині невідомо.

  • ТОВ «Протек Солюшнз Україна» за 136,32 млн грн. поставить 12 комп’ютерних томографів Optima CT 540 на 16 зрізів виробництва компанії «GE Hangwei Medical System Co. Ltd» (Китай) по 11,36 млн грн.

У жовтні «Медзакупівлі» замовляли цій компанії такі ж томографи за такою ж ціною.

Тоді ж Обласне територіальне медичне об’єднання міста Краматорськ замовило цій фірмі такий томограф трохи дешевше – за 10,98 млн грн., але воно не вимагало монітор ЕКГ та джерело безперебійного живлення. У 2019 році, до пандемії ця компанія продала такий томограф Харківській обласній клінічній лікарні на чверть дорожче – за 14,11 млн грн.

Нагадаємо, «Медзакупівлі» використали для аналізу ринку допорогові торги, а потім уклали угоди за процедурою COVID-19 із тими учасниками, які відповідали медико-технічним вимогам. Восени вони підписали сім таких договорів на 1,93 млрд грн. Таким чином, загальна вартість договорів разом із двома нинішніми становить 2,30 млрд грн.

Кабінет міністрів 8 липня виділив МОЗу із фонду боротьби з COVID-19 кошти в розмірі 5,30 млрд грн. для закупівлі «обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах». У перелік увійшли комп’ютерні томографи, стаціонарні цифрові рентгенівські агіографічні системи для інтервенційної кардіології та загальної ангіографії, системи ендоскопічної візуалізації для операційних відділень. Ці кошти одержали «Медзакупівлі», проте вимоги до обладнання розробляв МОЗ. А саме робоча група на чолі з керівником ДУО «Політехмед» МОЗ Ростиславом Картавцевим.

Столичний «Віас Плюс» записано на Івана Чумака з Рівненської області, а директором є Сергій Мухін. Колись співзасновниками були Олексій Доморацький та Андрій Iвчук. Із 2013 року фірма отримала підрядів на 346,48 млн грн., з яких нинішній – найбільший.

«Протек Солюшнз Україна» на чолі з Андрієм Скрипком належить компанії «Протек Солюшнз Швейцарія» (Швейцарія), а бенефіціаром через неї є киянин Федір Кірпенко.

Останній раніше входив до складу директорів датської «Protech solutions K/S» і володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». Він був відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції». Нині її записано на ТОВ «Алт Україна Лтд» Василя Соколинського і ПрАТ «Макрохім» Бориса Храновського. Колись ці двоє володіли ТОВ «Хімлаборреактив», яке нині належить «Кемлаб Інвест Лтд» (Британія) Рональда Райнера.

Загалом із 2013 року переможець отримав державних підрядів на 2,60 млрд грн.