Техніка маржі: світові тренди не дозволили Держрезерву освоїти 16 мільйонів маржі на закупівлі олії
17.12.2020   //  

Віктор Волокіта, журналіст “Наших грошей”

Державне агентство резерву України 20 жовтня відмінило закупівлю 1500 тон соняшникової рафінованої олії очікуваною вартістю 61,32 млн грн.

Держагентство планувало її ще на початку року, та оголосило про проведення закупівлі 7 вересня. Йшлося про олію соняшникову рафіновану дезодоровану виморожену марки «П».

На тендер подалися дві компанії: столичні ТОВ «Фінінтертехнологія» та ТОВ «Дніпро Рівер Груп».

Замовник зазначив, що у тендерної пропозиції «Дніпро Рівер Груп» відсутня довідка у довільній формі, що містить інформацію про раніше виконані договори за 2017-2020 роки (не менше двох виконаних) на загальну суму – не менше 100% очікуваної вартості предмета закупівлі (тобто 61,32 млн грн.) із зазначенням контрагента та його контактних осіб. «Дніпро Рівер Груп» цю довідку так і не надав.

Водночас, «Дніпро Рівер Груп»  у 2018 та у 2019 роках мало контракти з  «Генеральною дирекцією Державної кримінально-виконавчої служби України» на поставку  олію – у 2018 р. на суму 55,03 млн грн., а у 2019 р. – на 27,85 млн грн. Тобто разом не менше 61,32 млн грн. Однак компанія не пред’явила ці контракти замовнику і закупівлю відмінили через допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій.

«Фінінтертехнологія» запропонувала суму 61,32 млн грн на рівні очікуваної вартості торгів, тобто  по 40,88 грн. за кг.

«Фінінтертехнологія» пропонувала Державному агентству резерву України соняшникову рафіновану дезодоровану виморожену «Добру олію» виробництва ТОВ «Сан лайт» (Херсонська область) у 5 літрових бутелях, в яких міститься 4,6 кг олії.

Запропонована ТОВ «Фінінтертехнологія» «Добра олія» по 40,88 грн. за кг (1 літр олії дорівнює 0,92 кг).

Як повідомили «Нашим грошам» в інтернет-магазині «Horeca-Service», станом на серпень цього року, тобто у період коли цей тендер готувався до оголошення, «Доброї олії» у 5-літрових бутелях коштувала 142 грн., а оптом – 138 грн, тобто 30 грн. за кілограм. Відповідно, 1500 тон олії обійшлися б в 45 млн грн. Але замовник виставив ціну на 16 млн грн більше.

Водночас, починаючи з вересня ціни на олію пішли вгору. Згідно з даними Державного комітету статистики, у серпні 1 л олії коштував 34,52 грн., у вересні – 35,1 грн., у жовтні – 37,53 грн., у листопаді – 40,11 грн.

В грудні 4,6 кг «Доброї олії» у 5-літрових бутелях пропонували за 178200 грн., тобто 1 кг цієї олії колії цього місяця коштував 38,7-43,5 грн. за кг. Тобто на момент запланованого аукціону вже зникла різниця між очікуваною вартістю тендеру і ринковою ціною, а відтак «маржа» впала до нуля.

Щодо ТОВ «Дніпро Рівер Груп», то ця фірма пропонувала олію «Сім’я», теж в 5-літрових бутелях.

«Дніпро Рівер Груп» створене у 2016 році, засновником записано бухгалтерку Тетяну Огінську з Київської області. Його директором є попередній засновник Костянтин Хоніч із Києва. Огінська працювала бухгалтеркою у ТОВ «Стар Трейдинг» та ТОВ «Тесткабель».

«Фінінтертехнологія» записана на директора Сергія Карасенка з Черкас. Раніше власником був Кирило Горудько, а ще раніше засновником був Гліб Гринько з Донецька. Гринько керував ТОВ «Ясинуватський Укрпромінвест» і ТОВ «Донінвест Плюс» донеччанки Ганни Асланової – співзасновниці ТОВ «Сінтезпродсервіс», що вигравало значні підряди за часів Януковича. Остання фірма фігурує у кримінальному провадженні як одна з тих, які високопосадовці Державної пенітенціарної служби використовували у своїй схемі для привласнення бюджетних коштів на тендерах.

Нагадаємо, поліція Запорізької області із 2018 р. веде кримінальну справу проти фірм «Дніпро Рівер Груп»«Емі Он»«Фінінтертехнологія» і «Кариота». На думку слідства, вони закуповують курятину значно нижчої якості, яка не відповідає чинним санітарно-епідеміологічним нормам і встановленим договором умовам, та поставляють у державні організації та установи. Після перемоги на тендерах і укладення договорів вони подають замовникам довідки із завищеними цінами харчів, тоді як ринкові ціни не змінюються.

Останні півроку тимчасово виконуючий обов’язки голови Державного агентства резерву України є Микита Барабаш.

Блог від: Віктор Волокита, «Наші гроші»