Держагентство купило позашляховики по мільйону, з яких по-новому будуть відслідковувати водіїв-порушників
17.12.2020   //  

Державне агентство інфраструктурних проєктів України 14 грудня за результатами тендеру замовило дочірньому підприємству «Автотрейдінг-Центр» спеціалізовані автомобілі для фіксації порушень правил дорожнього руху у русі за 3,95 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Фірма поставить чотири повнопривідні автомобілі Skoda Kodiaq Ambition 2.0 TSI/132 KW 7DSG 4х4 по 988 тис грн. Кожен автомобіль матиме подушки та бокові подушки безпеки, двозонну систему кондиціювання, асистент керування світлом фар, інформаційну навігаційну систему «AMUBDSEN»: 8’’ сенсорний кольоровий дисплей, голосове курування.

Крім того, будуть встановлені спеціальні світлові сигнальні пристрої:

  • під захисною решіткою на передньому бампері
  • в салоні перед вітровим склом на силіконовому тримачі для вітрового скла
  • в салоні автомобіля на задньому склі.

Спеціальні сигнальні пристрої мають включатися одночасно.

Також кожен автомобіль матиме сигнальні гучномовні пристрої та автомобільні радіостанції з такими вимогами:

Як повідомляла «Економічна правда», чотири автівки Skoda Kodiaq матимуть комплекси фіксації порушень у попутному та зустрічному напрямках «Фантом».

Загалом упродовж наступних трьох років планується закупити 300 патрульних автомобілів «Фантом», по сто щороку, повідомили ЕП в патрульній поліції. Їх використовуватимуть у всіх містах, де є патрульна поліція.

Головною відмінністю системи від інших пристроїв є те, що вона буде фіксувати порушення під час руху і без попередження. Крім фіксації порушення швидкості руху автівок, які їдуть у попутному або зустрічному напрямках, комплекси зможуть автоматично перевіряти машини в пошукових реєстрах.

За словами голови Держагентства інфраструктурних проєктів Кирила Хом’якова, перші поліцейські автомобілі-фантоми створені на базі Skoda Kodiaq. Якими будуть наступні партії – поки не відомо. За словами Хом’якова, у випадку виявлення порушення «фантом» буде вмикати маячки та зупиняти водія-порушника. Також можна буде скористатися гучномовцем.

Ціни на Skoda Kodiaq Ambition 2.0 TSI 132кВт 7DSG 4×4 без спецобладнання стартують від 881 тис грн.

На торгах єдиним конкурентом ДП «Автотрейдінг-Центр» Олега Боярина було ТОВ «Автомобільний дом «Соллі-плюс» Костянтина Токарєва, Олега Пучкова та Інни Пасічник, чия пропозиція була вищою і склала 4 млн грн. Саме такою була очікувана вартість. Фірми не торгувались під час аукціону.

В «Прозорро» також зазначається, що ця закупівля проводиться на виконання державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, затвердженої Постановою Кабінету міністрів України від 25 квітня 2018 р.

«Фантомні» патрулі працюють у деяких країнах Євросоюзу – в Іспанії, Польщі, Словаччині, Литві, Німеччині, на Кіпрі. У Польщі це BMW, які, на відміну від інших поліцейських машин KIA, не мають жодних розпізнавальних знаків.