Як суди захищають схему «Харківміськгазу» по стягуванню грошей з харків’ян
16.12.2020   //  

Анна Сулима, фахівець з публічних закупівель платформи «Ліги антитрасту»

«Харківміськгаз» стягує зі споживачів грошей більше, ніж показує лічильник. Суди на боці газовиків попри постанову НКРЕКП, рішення АМКУ, та навіть на фактичні показники лічильника.

Уявляєте ситуацію – у вас є газовий лічильник, ви вчасно і сумлінно платите за вартість спожитого газу відповідно до показників вашого лічильника, а через деякий час вам приходить платіжка із заборгованістю?

Саме з такою ситуацією стикнулись жителі Харкова і не тільки. Ми ж про цю ситуацію дізнались із реєстру судових рішень. В обох знайдених нами випадках позивачі доводили, що вчасно оплачували рахунки за спожитий газ відповідно до показників лічильників. Однак з часом отримали повідомлення про заборгованість, що сформувалась «заднім числом». Після того, як «Харківміськгаз» вирішив перерахувати тариф та додати до обсягу спожитого за лічильником газу додаткові об’єми. Таке збільшення понад показники лічильника називають «приведенням до стандартних умов» або «температурними коефіцієнтами».

Що таке «приведення до стандартних умов»?

Більшість лічильників рахують об’єм спожитого газу в так званих робочих умовах – без корекції температури та тиску в момент споживання. При цьому, «стандартні умови» – це температура повітря 20 градусів за Цельсієм та абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпчика. Тобто, якщо лічильник споживача не обладнаний спеціальним коректором, він рахує об’єми споживання в актуальних умовах: температурі повітря та тиску, що зачасти можуть відрізнятись від стандартних.

«Харківсміськгаз» та інші облгази почали самостійно та ретроспективно приводити показники лічильників побутових споживачів «до стандартних умов» та нараховувати на цій підставі їм заборгованість за спожиті обсяги більші, ніж показує лічильник. Примітно, що таке коригування найбільше відчувається у осінньо-зимовий період, коли температура на дворі здебільшого низька, тому після корекції у платіжці споживачів обсяг газу значно перевищує той, що показує лічильник.

Подібна практика була розпочата кілька років тому. І профільний регулятор НКРЕКП, і економічний регулятор – Антимонопольний комітет на це відреагували. Обидві структури почали штрафувати облгази за таку самодіяльність, посилаючись на те, що тариф на газ вже враховує «температурні коефіцієнти». Та коли газовики додатково їх враховують при виставленні рахунків споживачам відбувається фактичне задвоєння, тобто споживачі платять двічі за одне і те саме. Крім цього, для прикладу, щодо «Харківміськгазу» було прийнято постанову НКРЕКП № 1518, якою регулятор заборонив підприємству приводити об`єми газу до стандартних умов.

І Постанова НКРЕКП, і рішення АМКУ зараз активно оскаржуються газовиками в судовому порядку. А поки немає остаточних судових прецедентів, районні суди вирішили стати на бік облгазів, а не споживачів. У згаданих нами кейсах харків’яни просили суд не піддаватись на маніпуляції газовиків та відмовляти у стягненні з них заборгованості за  «температурними коефіцієнтами». Районні ж суди м. Харкова вирішили, що ні постанови НКРЕКП, ні рішення АМКУ не є дороговказами у даній ситуації, а те, що «температурні коефіцієнти» вже враховані в тарифі нібито не доведений факт.

В підсумку в обох випадках суд відмовив споживачам у задоволенні позову, не знайшовши правових підстав для заборони застосування «температурних коефіцієнтів».

Фактично суд дозволив операторам газорозподільної системи власноруч штучно збільшувати обсяги спожитого громадянами газу та нараховувати споживачам заборгованість навіть тоді, коли вони старанно сплачують кошти за лічильником.

Поки це рішення перших інстанцій, та позиція Верховного суду по таким позовам остаточно ще не сформована. Тому впевнені, що змінити «рахунок» ще можливо.

Якщо ви зіткнулись з подібною ситуацією, заповнюйте форму за посиланням. Наші експерти з вами зв’яжуться та на безкоштовній основі допоможуть приборкати апетити газовиків.

І наприкінці, важлива деталь. Більшість газових компаній, що взяли «за моду» подібну практику, ЗМІ пов’язують з українським олігархом Д. Фірташем.

Посилання на рішення АМКУ:

https://amcu.gov.ua/storage/app/uploads/public/5df/e4d/5bc/5dfe4d5bc44a7560127601.pdf

Посилання ра рішення суду:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/92610051

https://reyestr.court.gov.ua/Review/92541608

Постанова НКРЕКП:

https://www.nerc.gov.ua/?news=9681

Анна Сулима, «Ліга антитрасту»