Тюремники дали 27 мільйонів на рибу «прокладці» з кубла, яке СБУ підозрює в поставці гнилих харчів у в’язниці
16.12.2020   //  

ДУ «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» 14 грудня провела відбір для закупівлі за рамковою угодою на постачання риби. Переможцем стало ТОВ «Емі Он» із ціною 26,64 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У грудні компанія «Емі Он» повинна поставити 300 т замороженої обезголовленої риби по 89 грн./кг, що трохи дорожче за січневу ціну для тюремників від цього ж постачальника у 87 грн./кг. Це має бути хек, сайда, минтай, сардинела, аргентина або морський окунь.

За даними асоціації «Українських імпортерів риби та морепродуктів», торік на гуртовому ринку в Україні сардинела коштувала 45-50 грн./кг (тобто майже вдвічі дешевше), а хек, сайда, минтай та аргентина – 55-60 грн./кг (тобто в півтора раза дешевше). Натомість морський окунь коштував 120 грн./кг, що на третину дорожче за договірну ціну від «Емі Он». Протягом року ціни не виросли, а хек подешевшав на 10% проти минулого року.

На нещодавніх тендерах інших замовників щодо менших обсягів риби можна знайти хека по 65 грн./кг, що на третину дешевше, а сайду – по 78 грн./кг, що на 15% дешевше.

В угоді та документації тендеру тюремників не сказано, скільки якої риби поставлятимуть по факту. Якщо лише найдешевшу сардинелу, переплата може сягнути майже двох разів.

Так само нічого невідомо про походження риби. Як повідомляють представники ринку, компанія «Емі Он» не є імпортером риби в Україну або принаймні не була донедавна.

Торік тюремники уклали трирічну мільярдну рамкову угоду на постачання риби із п’ятьма фірмами: «Емі Он», ТОВ «Фінінтертехнологія», ТОВ «БМ-Консалтинг», ТОВ «Дніпро Рівер Груп» і ТОВ «Укральянспродукт». Обидва відбори для закупівлі за нею з середньою економією 12% виграла «Емі Он», узявши замовлення на загальну суму 139,37 млн грн.

Столичну «Емі Он» заснували у 2015 р. Олексій Сонько і Максим Степаненко із юрфірми «Легал Солюшнз», а директором був Валерій Мороз. Потім «Емі Он» переписали на Анну Литвинову із с. Писарівка на Хмельниччині, а керівником став киянин Юрій Мазніченко.

Литвинова очолює ТОВ «Сан-Енерджі Україна» киян Ірини Кірєєвої та Андрія Кміти.

За Януковича Кміта керував Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки СБУ та Управлінням СБУ в Івано-Франківській області. Його цивільна дружина Марина Ставська володіє ТОВ «Поділля Промпостач», ТОВ «Дніпрозбут» і ТОВ КВП «Броксервіс», які також вигравали харчові тендери.

Як пише «Слідство», у квітні 2020 року СБУ обшукало будинок Ставської у селищі Козин по сусідству з маєтком експрезидента Петра Порошенка. Це відбулось у рамках справи про постачання неякісних харчів у в’язниці по завищених цінах. СБУ вважає, що приватні фірми поставляли списані з Держрезерву харчі, які не відповідають державним нормам. Зокрема курятину і рибу, які перед цим обробляли хімічними речовинами для товарного вигляду та збільшення ваги. Ці продукти, наголошували в СБУ, небезпечно вживати.

Раніше «Слідство» повідомляло, що вищезгадана фірма «Фінінтертехнологія» та ще один постачальник – ТОВ «Кариота» – також можуть бути пов’язані з Кмітою та Ставською.