Екснотаріус Павловська проходить обвинуваченою по двох рейдерських провадженнях
14.12.2020   //  

Екснотаріус Ганна Павловська, яка пізніше змінила прізвище на Андрєєва, проходить обвинуваченою у двох провадженнях – щодо рейдерства СТОВ «Агрофірма «Оржицька» та ПП «Ансі». Про це «Нашим грошам» стало відомо з сайту «Судова влада» та судового реєстру.

Перше провадження

Перше провадження, по «Агрофірмі «Оржицькій», №12018170000000163 від 15 лютого 2018 року вели слідчі СУ ГУНП в Полтавській області під процесуальним наглядом прокуратури Полтавської області. 26 грудня 2017 року Павловську повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 206-2 ККУ («Протиправне заволодіння майном підприємства…», передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна) та ч. 3 ст. 365-2 ККУ («Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги», передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна або без такої).

Суть обвинувачення така: Павловська, всупереч судовій забороні, в п’ятницю, 3 листопада 2017 року змінила керівника і засновників СТОВ «Агрофірма «Оржицька» у с. Тарасенкове Оржицького району Полтавської області. Зокрема, Павловська ввела до складу власників агрофірми британську компанію «Berg trade», чим заподіяла майнової шкоди реальним власникам фірми. Співвласниками СТОВ «Агрофірма «Оржицька» зараз є Ганна та Валентин Несени, Володимир Самойленко та Надія Голінько.

За матеріалами судового реєстру, зразу після реєстрації Павловської роботу «Агрофірми «Оржицької» зупинили невідомі 150 осіб на декількох транспортних засобах. Як розповідав слідчим один із співвласників компанії, двоє нападників назвались представниками якогось стягувача, сказали, що в них є рішення суду про те, що агрофірма перейшла у власність до інших осіб через борг підприємства у 29 млн. грн., хоча жодних відносин з вказаними в цьому рішенні підприємствами СТОВ «Агрофірма «Оржицька» не мала. Між працівниками агрофірми і невідомими почався конфлікт, один із охоронців отримав тілесні ушкодження. Агрофірму власникам вдалося відбити.

Нотаріус Павловська після своєї реєстрації не направила документів, на підставі яких все реєструвала, в Оржицьку РДА Полтавської області, а вже наступного ж робочого дня, 6 листопада 2017 року, скасувала свої реєстраційні дії як помилково проведені.

Щодо захоплення «Агрофірми «Оржицької» розпочали кримінальне провадження №12017170090003723 від 17 жовтня 2017 року, з якого 27 березня 2018 року виділили провадження по Павловській. Того ж дня нотаріусу змінили підозру та повідомили про нову – ч. 2 ст. 364 ККУ («Зловживання владою або службовим становищем», передбачає позбавлення волі від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.) та ч. 3 ст 206-2 ККУ. За даними слідства, об’єм матеріалів провадження по Павловській складає 5 томів. Кожен том має від 1,3 тис до 5,1 тис. аркушів.

Як свідчить судовий реєстр, у обвинуваченої були (можливо, і досі є) такі адвокати: Андрій Левковець, Юрій Жовтан, Олексій Шевчук, Максим Джевага, Костянтин Глоба із адвокатського об’єднання «Баррістерс», Микола Стоянов із адвокатського об’єднання «АС», Олександр Тимченко і Геннадій Куліков.

3 липня 2018 року обвинувальний акт щодо Павловської надійшов до Оржицького райсуду Полтавської області. Протягом 2018 року Павловська та її захисники намагалися перевести розгляд справи до Жовтневого райсуду Дніпра. Але їм це не вдавалося. У вересні 2018 року обвинувальний акт по Павловській передали на розгляд до Гребінківського райсуду Полтавської області, бо в суді в Оржиці неможливо було утворити склад суду. 20 травня 2019 року Гребінківський райсуд Полтавської області завернув прокурорам обвинувальний акт по Павловській, бо обвинувачення було «неконкретним» і не містило  «відомостей щодо всіх складових злочину та його кваліфікуючих ознак». Прокуратура спочатку подала апеляційну скаргу на таке рішення, але потім сама ж від неї відмовилася.

13 березня 2020 року, як бачимо з судового реєстру, адвокати Павловської таки добилися свого, обвинувальний акт щодо Павловської надійшов до Жовтневого райсуду Дніпропетровська.  Кваліфікація злочину змінилася на ч. 1 ст 367 ККУ («Службова недбалість», передбачає штраф від 2 тис. до 4 тис. неоподатковуваних мінімумів громадян або виправні роботи до 2 років, або обмеження волі до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років). 22 липня 2020 року Жовтневий райсуд Дніпропетровська розглянув обвинувальний акт щодо Павловської і повернув його прокуратурі, бо в ньому, зокрема, не вказане місце вчинення злочину. Прокуратура пішла в апеляцію, скаргу прокурорів 3 вересня 2020 року задовольнили, тож Жовтневий райсуд Дніпропетровська знову має вирішити, прийняти чи ні обвинувальний акт по екснотаріусу. Судячи з даних сайту «Судова влада», це має відбутися о 10.00 29 грудня 2020 року.

Друге провадження

Друге провадження, в якому Павловська проходить обвинуваченою –  №42016042630000150 від 22 грудня 2016 року. Досудове розслідування в ньому вело СУ ГУНП України в Дніпропетровській області під процесуальним наглядом прокуратури Дніпропетровської області.

Павловську повідомили про підозру 25 червня 2019 року. Суть обвинувачення така: Павловська, за версією слідства, умисно 6, 7 квітня та 6 червня 2017 року несанкціоновано змінила інформацію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань  (ЄДР) та в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП), що у подальшому дало можливість злочинцям заволодіти майном ПП «АНСІ». Дії Павловської кваліфікували за ч. 1 ст 362 ККУ («Несанкціоновані дії з інформацією…», передбачає покарання у вигляді штрафу від 2 тис до 4 тис неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років).

Власником «Ансі» зараз значиться Микола Агапов. Судячи з даних судового реєстру, 6 квітня 2017 року приватним нотаріусом на підставі підробленого рішення Індустріального райсуду м. Дніпропетровська в ЄДР скасовано держреєстрацію ПП «АНСІ». 7 квітня 2017 року нотаріус на підставі підробленого свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів припинила право власності ПП «АНСІ» на нерухомість, яка підприємству належала, і того ж дня на підставі цього ж свідоцтва зареєструвала право власності на цю нерухомість  за іншою особою. 10 квітня 2017 року озброєні невідомі особи в балаклавах захопили активи ПП «АНСІ» – ринок «Березинський» у м. Дніпро, базу відпочинку у м. Підгородньому Дніпровського району Дніпропетровської області та молокозавод у смт Петриківка Петриківського району Дніпропетровської області. З квітня по серпень 2017 року право власності на ці активи не менше чотирьох разів перереєстровано на різних фізичних та юридичних осіб. Як свідчать судові матеріали, Антирейдерська комісія Мін’юсту касувала реєстраційні дії Павловської по цій справі.

23 травня 2019 року суд застосовував до Павловської запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з можливістю внесення застави в 960,5 тис грн. Заставу внесли. 14 травня 2020 року на підставі обвинувального акту Жовтневий райсуд Дніпропетровська призначив судовий розгляд. 10 лютого 2020 року суд звільнив Павловську від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності. 30 березня 2020 року апеляція скасувала рішення першої інстанції і призначила новий розгляд у суді першої інстанції. Тож 16 квітня 2020 року обвинувальний акт по Павловській знову надійшов до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська. Суд призначив розгляд на підставі цього акту, останнє засідання було 7 грудня 2020 року, результати його поки невідомі.

Ганна Павловська, судячи з даних судового реєстру та соцмереж, є дочкою члена опікунської ради єврейської громади Дніпра Олега Павловського та Жанни Павловської. Остання – знана у Дніпрі бізнесвумен, співзасновниця і керівник благодійного фонду «Тіква», серед засновників якого є також дружина головного рабина Дніпра і регіону Шмуеля Камінецького Хана Камінецька.

На початку кар’єри Ганна Павловська, за даними «Наших грошей», працювала в нотаріуса Валентини Лозенко. 2009 року отримала свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю №7505.

Ганна Павловська

Чорним нотаріусом Павловську ЗМІ почали називати декілька років тому. Багато цих історій потрапили в судовий реєстр. Так, нотаріус Ганна Павловська (Андрєєва) фігурує у провадженнях щодо крадіжки ринку у Дніпрі, щодо сумнівної реєстрації договорів оренди на понад 1 тис. га землі, щодо водно-спортивної бази «Локомотив», щодо будинку площею майже 500 квадратів, належному «Родовід банку», щодо корпоративних прав ТОВ «Торговий дім «Дарниця», щодо ПП «Восток-2», щодо самовільного зайняття земельної ділянки автомийкою, щодо ТОВ «Торгово-логістичний комплекс «Арктика», щодо заволодіння квартирами і ще однією квартирою, щодо заволодіння нерухомим майном, щодо єдиного майнового комплексу тощо.

У 2019 році стало відомо, що Павловська змінила прізвище на Андрєєва. Наказом Мін’юсту від 10 грудня 2019 року №3951/5 Павловській (Андрєєвій) анулювали нотаріальне свідоцтво. Заступник міністра юстиції з реєстраційних питань Ольга Оніщук в інтерв’ю розповідала, що «дуже поспішали з таким кроком, адже небезпечно було залишати їй повноваження бодай на день. Чи не найбільша кількість скарг, які коли-небудь лежали на моєму робочому столі, стосувалась якраз дій пані Павловської: від опису випадків допущених нею порушень волосся ставало дибки!»

Наказом ГТУЮ у Дніпропетровській області від 20 грудня 2019 року №1015/7 приватна нотаріальна діяльність Ганни Павловської (Андрєєвої) по Дніпропетровському міському нотаріальному округу припинена.

Аліна Стрижак, Наші гроші