Масі Найєма без його відома зареєстрували директором фірми кримського колаборанта
10.12.2020   //  

Масі і Мустафа Найєм

7 грудня 2020 року засновник skrypin.ua Роман Скрипін повідомив, що Масі Найєм значиться директором ТОВ «Кіртат-Бальрус» у м. Сімферополь в Криму. Водночас, власниками цієї фірми є Руслан Бальбек та Іскандер Кірімов.

Масі Найєм – адвокат, засновник юркомпанії «Міллер», брат директора по активам концерна «Укроборонпром» Мустафи Найєма.

Руслан Бальбек – кримський колаборант, депутат Держдуми РФ, обраний у складі списку кандидатів «Єдиної Росії» від окупованого Криму, раніше був заступником голови ради міністрів тимчасової окупаційної влади Криму. Іскандер Кірімов, як повідомляли ЗМІ, був співвласником мережі ресторанів «Козирна карта», також його називали лідером київської ОЗГ на прізвисько «Татарин», який неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, його судили, але тривалих термінів позбавлення волі він не відбував.

Масі Найєм розповів «Нашим грошам»,  що у 2011 році його дійсно могли поставити керівником, і навіть не одної фірми, а двох. На той момент в нього була приватна практика як представника Іскандера Кірімова. Так, у липні 2011 року Найєма зареєстрували керівником ТОВ «Кіртат-Бальрус» у м. Сімферополь в Криму, а за кілька місяців до того, в травні 2011 року, внесли запис про те, що він є директором ТОВ «Кіртат інвест» у м. Кіровоград (зараз м. Кропивницький).

Про те, що став керівником цих компаній, дізнався випадково, зі зливних бачків, – розповів «Нашим грошам» Найєм. – Зразу звернувся до центру зайнятості, який підтвердив, що я ніколи не був оформлений як директор даних юридичних осіб і ніколи там не працював. Тепер про те, як це могло взагалі статися. Я працював з Кірімовим Ігорем (Іскандером – «Наші гроші») Борисовичем. Він є співакціонером «Козирної карти». Я був його представником на зборах акціонерів, і представляв його інтереси в інших справах родини Кірімових. І в 2011 році, дійсно, він знайомив мене з Русланом Бальбеком, це було, зокрема, пов’язано з місцевими виборами в АРК. Я знаю, що в них були якісь спільні проєкти, і оскільки я дійсно був юристом Кірімова Ігоря Борисовича, то я був дотичний до певних реєстраційних справ, юридичних осіб, які створювалися. Припускаю, що в якийсь момент або він (Кірімов – «Наші гроші») дав вказівку, щоб зареєстрували мене як директора, або щось там ще відбулось. Але я про цю реєстрацію не знав, і дізнався уже після анексії Криму. Компанія «Кіртат інвест» на той момент уже була закрита, а ось «Кіртат-Бальрус» працювала. Я звертався до правоохоронних органів листом, в якому повідомив, що готовий надати будь-якому слідству свідчення з приводу цих юросіб, щоб провели розслідування, якщо є якась підозра, що можу співпрацювати з цими людьми.

 

Також Найєм написав листи до компанії «Кіртат-Бальрус» та її засновників за адресами, які містяться в ЄДР з вимогою пояснити ситуацію та прибрати його з директорів компанії. Але «Укрпошта» відмовилася приймати листи до Криму, пояснивши, що адресати перебувають в анексованому Криму, де українська пошта зараз не працює. Щодо Іскандера Кірімова, який мешкає на підконтрольній Україні території, то, зі слів Найєма, той погодився його прибрати з кримської компанії, але за певну суму, яку Найєм, каже, платити не захотів.

17 серпня 2017 року Масі Найєм звернувся до Мін’юсту з проханням прибрати його з керівників «Кіртат-Бальруса». 22 серпня 2017 року Мін’юст відповів листом, в якому зазначалося, що компанія «Кіртат-Бальрус» реєструвалася 19 липня 2011 року, і документи для державної реєстрації цієї компанії подавалися начебто Масі Найємом особисто, а саме міністерство не наділено повноваженнями стосовно проведення реєстраційних дій, тобто, не може внести змін до даних щодо керівництва ТОВ «Кіртат-Бальрус».

Тоді Найєм подав позов до Окружного адміністративного суду Києва, де в жовтні 2017 року відкрили провадження. Найєм просив визнати протиправною відмову Мін’юсту щодо виключення з ЄДР інформації про нього як керівника ТОВ «Кіртат-Бальрус» і зобов’язати міністерство виключити відомості про нього як керівника цієї компанії з ЄДР. Суд відмовив Найєму, зокрема, з огляду на те, що Мін’юст не є суб’єктом держреєстрації та не наділений повноваженнями стосовно проведення реєстраційних дій. Апеляційної скарги Найєм вже не подавав. Станом на грудень 2020 року адвокат все ще значиться керівником компанії, до якої, за його твердженням, не має жодного стосунку. Прибрати його з цієї юридичної особи зараз, запевняє, неможливо, оскільки реєстраційна справа ТОВ «Кіртат-Бальрус» перебуває в Криму.