«Автомагістраль-Південь» заплатила півмільярда «ЄДБК» за роботи на трасі Київ-Одеса за кредит ЄБРР
10.12.2020   //  

Компанії «Автомагістраль-Південь» та «Європейська дорожньо-будівельна компанія» на тендерах  перетнулись у листопаді 2019 року на капремонті ділянки автодороги Н-14 Олександрівка – Кропивницький – Миколаїв, км 175+000 – км 190+000, яку проводила САД у Миколаївській області.

На тому аукціоні «Європейська дорожньо-будівельна компанія» виграла підряд на 421,55 млн гривень з легкої руки формальних конкурентів – «Автомагістраль-Південь» та «Альтіс-Констракшн», які не зменшили під час торгів своєї первинної пропозиції ні на гривню.

В результаті «боротьби» ціна контракту від очікуваної вартості змінилась всього на півпроцента.

На наступний день після цієї перемоги «Європейська дорожньо-будівельна компанія» отримала від «Автомагістралі-Південь» транш на 245,47 млн гривень «за роботи з капремонту автодороги М-05 Київ-Одеса на ділянках км 42+000 – км 58+000 та 58-000 – 87000». Цей тендер «Укравтодор» проводив поза системою «Прозорро» за кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейського інвестиційного банку. Підрядником з капремонту ділянок на трасі Київ-Одеса стала «Автомагістраль-Південь». Згодом вона перерахувала «Європейській дорожньо-будівельній компанії» за роботи на них у 2019-2020 рр сумарно 486,40 млн гривень. В свою чергу «Європейська дорожньо-будівельна компанія» заплатила 1% генпідряднику (4,86 млн гривень відповідно).

Єдиний видимий зв’язок між фірмами – одеське походження їх бенефіціарів. ТОВ «Автомагістраль-Південь» офіційно належить одеситам Олегу Наливанному і Валерію Короткову. Але фактичний контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь».

Власник ТОВ «Європейська дорожньо-будівельна компанія» Муслім Кєлоєв також має реєстрацію в Одесі. Як раніше писали «Наші гроші», у Мусліма Кєлоєва «Автомагістраль-Південь» орендувала виробничу базу в селі Кобці на Київщині.

В 2020 році «Автомагістраль-Південь» виграла підрядів на 33,95 млрд гривень.

У її субпідрядника «Європейської дорожньо-будівельної компанії» успіхі набагато скромніші – 387,62 млн гривень.