Що робить АМКУ, аби стягнути мільярдні штрафи з Тедісу, та хто йому заважає
08.12.2020   //  

Галина Верцімаха, керівник напрямку адвокатування комунікаційної платформи «Ліга антитрасту»

Судова історія стягнення АМКУ 6,5 млрд.грн штрафу за картельну змову «Тедісу» з тютюновими виробниками.

В жовтні 2019 року АМКУ оштрафував за картельну змову ТОВ «Тедіс Україна» з чотирма виробниками тютюнових виробів і їх чотирма підрозділами з дистрибуції на рекордну суму – 6,5 млрд.грн.

«Філіп Морріс», «ВАТ-Прилуки», «Джей Ті» та «Імперіал Тобакко», працюючи з єдиним дистриб’ютором «Тедісом» та висуваючи завищенні умови співпраці для інших потенційних дистриб’юторів, обмежили доступ на ринок первинного продажу виробниками сигарет іншим потенційним дистриб’юторам – конкурентам «Тедісу». Тим самим, зацементували монополію «Тедісу» на цьому ринку (рішення № 697-р, https://cutt.ly/EhcmrMw).

Не погоджуючись з таким вердиктом відомства, «Тедіс» та тютюнові виробники пішли до суду.

  1. Оскарження рішення по суті.

Влітку 2020 року (липень-серпень) «Тедіс» та тютюнові виробники програли першу інстанцію.

25 листопада «Тедіс» програв також і апеляцію, а 30.11.2020 (https://cutt.ly/FhnC3du) пішов до Верховного Суду оскаржувати рішення попередніх судів.

Щодо тютюнових виробників, то станом на сьогодні компанія «Джей Ті», компанія «Філіп Морріс», «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна», «А/Т тютюнова компанія «ВАТ-Прилуки» та компанія «Імперіал Тобакко» все ще оскаржують рішення суду першої інстанції в апеляції. За даними судового реєстру, судові засідання мають відбутися у грудні цього року та січні 2021 року.

 

  1. Стягнення АМКУ штрафів з відповідачів.

10.08.2020 (https://cutt.ly/nhcRXEX) за клопотанням компаній «Імперіал Тобакко» було закрито провадження у справі в частині стягнення з компаній накладених АМКУ штрафів тому, що 21.07.2020 підприємства сплатили штраф (459 млн.грн).

13.08.2020 (https://cutt.ly/YhcRBVv) за клопотанням компаній «Філіп Морріс» також було закрито провадження у справі в їх частині – у зв’язку зі сплатою компаніями штрафів (1,1 млрд.грн).

13.08.2020 ухвалою господарського суду за заявами компаній «Джей Ті», «А.Т. тютюнова компанія «В.А.Т.- Прилуки», «Тедіс Україна» та компаній «Імперіал Тобакко» було зупинено провадження у даній справі до набрання чинності рішеннями господарського суду у справах де компанії оскаржують рішення АМКУ № 697-р по суті.

22.09.20 (https://cutt.ly/DhcGrRV) апеляційний суд не задовольнив скаргу АМКУ на ухвалу суду, якою було зупинено провадження у справі про стягнення з відповідачів штрафів, та зазначив, що обставини, встановлені при вирішенні справ, в яких компанії оскаржують рішення АМКУ № 697-р по суті, суттєво впливатимуть на оцінку правовідносин сторін та наданих сторонами доказів в даній справі.

Про касаційне оскарження АМКУ постанови апеляційного суду – не відомо.

Отже, на сьогодні провадження у справі про стягнення штрафів з компаній «Джей Ті», «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна», «А/Т тютюнова компанія «ВАТ-Прилуки» та «Тедісу» було зупинено.

Водночас нещодавно зі ЗМІ стало відомо, що начебто всі чотири тютюнові виробники сигарет після програшу першої судової інстанції оплатили накладені АМКУ штрафи до держбюджету. Проте, на офіційному сайті конкурентного відомства та в судовому реєстрі відсутня інформація, яка б це підтверджувала.

Довідково

Рішення органів АМКУ про накладення штрафу набирає чинності з моменту його прийняття. Відповідач, отримавши рішення відомства, має у двомісячний строк або його виконати – сплатити штраф, або оскаржити до суду. Прийняття судом до розгляду заяви відповідача про визнання недійсним рішення органу АМКУ не зупиняє його виконання. Проте, у разі наявності достатніх підстав, суд може зупинити дію рішення АМКУ.

Отже, якщо суд не зупинив дію рішення Комітету, відомство може починати процедуру примусового стягнення штрафу. Та у випадку, якщо в подальшому суд залишить рішення про штраф в силі, а відповідач вчасно його не оплатить, АМКУ має право ще й на пеню.

 

  1. Заява АМКУ про забезпечення позову.

01.07.2020 АМКУ також звернувся до господарського суду із заявою про забезпечення позову, в якій просив накласти арешт на грошові кошти на банківських рахунках та майно відповідачів в межах сум накладених на них штрафів.

10.07.2020 (https://cutt.ly/7hcWLLJ) господарський суд міста Києва наклав арешт тільки на грошові кошти «Тедісу». У вжитті решти заходів забезпечення позову відмовив, оскільки відносно тютюнових виробників відсутні докази їх неплатоспроможності, ухилення від виконання ними якихось інших рішень державних органів (зокрема, АМКУ) тощо.

АМКУ та «Тедіс» оскаржили ухвалу в апеляцію та 29.07.2020 програли – апеляційні скарги залишено без задоволення (https://cutt.ly/whcEFI3).

17.09.20 (https://cutt.ly/WhcEDWC) постановою Верховного Суду ухвалу від 10.07.2020 та постанову апеляційного суду від 29.07.2020 залишено без змін, а касаційну скаргу «Тедісу» – без задоволення.

Окрім оскарження ухвали суду від 10.07.2020 в апеляцію та касацію, «Тедіс» 03.08.2020 клопотав про скасування накладеного арешту на грошові кошти.

13.08.2020 (https://cutt.ly/hhcYkPJ) та сама суддя, що і накладала арешт, передумала та задовольнила клопотання і скасувала накладення арешту нібито через неможливість в подальшому належного виконання «Тедісом» зобов`язань з дистрибуції тютюнової продукції.

Цю ухвалу суду від 13.08.2020 до апеляційної інстанції оскаржили АМКУ, ТОВ «Хатхорт» та нардеп партії «За майбутнє» Антон Поляков.

Однак, 19.10.20 (https://cutt.ly/nhcFuQL) провадження у справі про скасування ухвали суду від 13.08.2020 було зупинено через розгляд у Верховному Суді касаційної скарги нардепа на ухвалу апеляційного суду від 22.09.2020, якою нардепу повернули без розгляду його апеляційну скаргу (тому, що у визначений судом строк нардепом не було надано доказів сплати судового збору та направлення копії скарги і доданих до неї документів учасникам справи), в якій він намагався оскаржити ухвалу суду першої інстанції від 13.08.2020 про скасування накладення арешту на кошти «Тедісу».

Висновки.

  1. «Тедіс» програв першу та апеляційну інстанції у справі про скасування накладеного АМКУ штрафу та 30.11.2020 звернувся до Верховного Суду.

Стадія – розгляд касаційної скарги компанії призначено на 12.02.2021.

  1. Тютюнові виробники програли першу судову інстанцію та зараз оскаржують рішення АМКУ про накладення штрафу в апеляції.

Стадія – тривають судові засідання у справах за позовами виробників.

  1. АМКУ через суд стягує з компаній «Джей Ті», «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна», «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т.-ПРИЛУКИ» та «Тедісу» штрафи.

Стадія – зупинено розгляд справи до набрання чинності рішень господарського суду, якими було відмовлено «Тедісу» та тютюновим виробникам у скасуванні рішення АМКУ про накладення штрафу.

  1. 07.2020 накладений ухвалою господарського суду арешт на грошові кошти «Тедісу» за клопотанням АМКУ підтримано всіма інстанціями. Але, 13.08.2020 сама ж суддя, яка наклала цей арешт, за клопотанням «Тедісу» його скасувала. 31.08.2020 АМКУ оскаржив цю ухвалу в апеляцію.

Стадія – оскарження АМКУ ухвали від 13.08.20 в апеляції зупинено.

  1. «Тедіс» штраф не заплатив та намірів таких немає.

Сплатили штрафи – компанія «Імперіал Тобакко» та компанія «Філіп Морріс». Але не підтвердженою залишається інформація ЗМІ про сплату штрафів компанією «Джей Ті», «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна» та «А/Т тютюнова компанія «ВАТ-Прилуки».

Чим може закінчитися ця резонансна справа, чи заплатять інші тютюнові компанії та «Тедіс» штраф, та чи залишить в силі Верховний Суд рішення АМКУ № 697-р?! Передбачити складно, але «Ліга антитрасту» триматиме руку на пульсі.

Блог від: Галина Верцімаха