Ринок на добу наперед показав подорожчання електрики в Україні на 16% за один місяць
08.12.2020   //  

У листопаді 2020 року середньозважена ціна акцептованої на ринку «на добу наперед» (РДН) електроенергії склала 1 536 грн/МВт*год (без ПДВ), що вище за жовтневу середньозважену ціну купівлі-продажу електроенергії на понад 16%. У порівнянні з листопадом минулого року ціна на РДН виросла на понад 12%.

Про це йдеться у звіті ДП «Оператор ринку».

На внутрішньодобовому ринку подорожчання було ще більш відчутним. Так, за підсумками минулого місяця середньозважена ціна купівлі-продажу електричної енергії склала 1 525 грн/МВт*год (без ПДВ), що на 18% більше за попередній місяць та на 21% вище, ніж було у листопаді 2019 року.

«У листопаді погодинні ціни на РДН та ВДР у торговій зоні «ОЕС України» в деякі дні в години максимального навантаження були максимальними або близькими до максимальних. Це обумовлено збільшенням попиту та зменшенням пропозицій на продаж електроенергії на майданчику «Оператора ринку». У торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» в більшості днів спостерігався дефіцит пропозицій на продаж електроенергії, тому ціни на РДН та ВДР в такі дні були наближеними до цінових обмежень», – сказано у звіті ДП.

Загальний обсяг купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» та  внутрішньодобовому ринку становив 3 397 ГВт*год. Це на 8% більше, ніж акцептувалося на майданчику «Оператора ринку» у жовтні 2020 року.

Обсяги торгів на РДН та ВДР у листопаді становили 26 % від загального споживання електроенергії всіма категоріями споживачів України.

Нагадаємо, 21 жовтня Кабінет міністрів призначив в.о. директора державного підприємства «Оператор ринку» Романа Сутченка, який в 2002-2010 працював в корпорації ДТЕК. Сам голова уряду Денис Шмагаль вихідець з «ДТЕК-Західенерего» Ріната Ахметова, що є монопольним виробником електроенергії в Бурштинському енергоострові. Радником Шмигаля є колишній топ-менеджер компанії ДТЕК Ігор Маслов, а з квітня по кінець листопада міністерством енергетики керувала Ольга Буславець, яка схвалювала формулу Роттердам+ та лобіювала знижку на газ для ДТЕК. Нині вона займає посаду першого заступника міністерства і була публічним ініціатором призначення Сутченка.

ДП «Оператор Ринку» відповідає за організацію купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку. Жоден учасник не бачить заявлені ціни та обсяги купівлі/продажу електричної енергії іншими учасниками. Така технологія торгів на РДН сприяє розвитку конкуренції. Відповідно залежність «Оператора Ринку» від якихось учасників ринку може дозволяти таким учасникам використання інсайдерської інформації щодо поведінки на ринку їх конкурентів.

Група ДТЕК Ріната Ахметова після купівлі у 2019 році «Київобленерго» і «Одесаобленерго» отримала контроль над передачею і збутом 48% всієї електроенергії в країні. Також ДТЕК контролює 90% видобутку енергетичного вугілля та 70% усіх ТЕС.