Як «Укроборонпром» використовує неціновий критерій «умови постачання» для закупівель з податковими пільгами на імпорт
07.12.2020   //  

Текст: Надія Бігун, директор із закупівель ДК «Укроборонпром»

Лист керівникам підприємств ДК «Укроборонпром» щодо врахування пільг при оподаткуванні під час проведення закупівель.

З метою застосування ефективного підходу під час проведення закупівель товарів, які підлягають звільненню від сплати ввізного мита та податку на додану вартість відповідно ст. 2 Закону України  «Про розвиток літакобудівної промисловості» (Постанова Кабінету міністрів України від 09.07.2017р. №635), ст. 197.23 Податкового кодексу України, надсилаємо рекомендації для організації і проведення таких закупівель.

В зв’язку з наявністю можливості отримання пільг під час ввезення певних товарів на митну територію України підприємствами літакобудування та товарів, які використовуються у виробництві продукції оборонного призначення,  виникають додаткові можливості скорочення видатків на проведення закупівель таких категорій товарів. Водночас при організації вказаних закупівель необхідне застосування збалансованого підходу, який урівноважує наявність різних умов пропозиції учасників.

Відповідно наявні два варіанти постачання продукції:

  • постачання продукції резидентом України, виготовленої на території України або імпортованої з інших країн;
  • постачання продукції нерезидентом (іноземним виробником), яке передбачає здійснення митних операцій замовником та отримання відповідних пільг.

Нерівність пропозицій полягають в тому, що у разі оголошення закупівлі без ПДВ до пропозиції учасника – резидента «ціна без ПДВ» за результатами тендеру буде додатково включена сума ПДВ. Таким чином, підприємству необхідні додаткові кошти на сплату товару. З іншого боку, 20% від сплаченої за товар суми  є податковим кредитом, за рахунок якого можуть зменшуватися податкові зобов’язання підприємства.

У випадку закупівлі продукції нерезидента України замовник має право скористатися пільгою на сплату ПДВ та витратити менше фінансових ресурсів (обігових коштів) в поточний період часу.

Таким чином «економія» за рахунок пільги від сплати ПДВ не має прямого фінансового результату для господарської діяльності замовника, а лише дозволяє зменшити оборот фінансових операцій. У випадку сплати ПДВ підприємство втрачає обігові кошти  на суму сплаченого ПДВ від моменту сплати податку до моменту зарахування податкового кредиту. Звільнення від сплати ПДВ може розцінюватись як додаткова перевага, в умовах обмеженого резерву обігових коштів підприємства, але об’єктивний розмір такої переваги слід розраховувати в межах економії коштів, які підприємству довелось би залучити на кредитних умовах банківських установ для відновлення балансу обігових коштів.

Водночас резидент України забезпечує умови постачання DDP з пусконалагоджувальними роботами на території замовника. В той час як для використання пільги у випадку контракту з нерезидентом постачання відбувається на умовах DAP (місце замовника), що передбачає додаткові витрати на здійснення брокерських операцій, оренди митного майданчика та транспортування від місця знаходження митного майданчика до об’єкті замовника.

Для приведення різних умов постачання до єдиних умов оцінювання необхідно проведення конкурсу із застосуванням нецінового критерію.  Розмір нецінового критерію визначається підприємством шляхом економічного аналізу закупівельної операції в контексті загальної фінансово-економічної ситуації на підприємстві, аби з’ясувати, наскільки ефект від несплати додаткових коштів  на розмір ПДВ у вартості товару перевищить втрати від можливої закупівлі товару по більш високій вартості. Це залежить від багатьох (індивідуальних для даного підприємства) чинників:

  • наявність податкового боргу (кредиту);
  • які кошти використовує підприємство (власні, позичкові), тобто необхідність врахування вартості коштів у часі;
  • доля оподатковуваних операцій тощо.

Рекомендована вага нецінового критерію «умови постачання» складає 10%. В такому випадку розмір критеріїв оцінки визначається наступним чином (як приклад):

«– Ціна – 90%;

– Неціновий критерій “умови постачання товару” – 10%.

Розрахунок нецінового критерію Умови постачання товару:

  1. У разі укладання договору з постачальником – резидентом України – DDPвідповідно до вимог (ІНКОТЕРМС- 2010) – 0%;
  2. У разі укладання прямого договору з виробником – не резидентом України –DAP, Україна, м.____________ + проведення монтажу, пусконалагоджувальних та приймально-здавальних робіт відповідно умов договору – 10%.

Для підтвердження відповідності Учасника неціновому критерію Учасник повинен надати лист-згоду виробника про укладання прямого договору поставки та гарантійних зобов’язань за укладеним договором з виконанням вимог постачання та пуско-налагодження обладнання на території Замовника. Постачання обладнання відбувається на умовах DAP, Україна, м._________ + проведення монтажу, пусконалагоджувальних та приймально-здавальних робіт відповідно умов договору. Підприємством Концерну не приймається та не розглядається пропозиція прямого контракту від виробника – суб’єкта господарювання, який зареєстрований на території Російської Федерації».

Відповідні визначення включаються в розділ конкурсної документації «Перелік критеріїв оцінки».

Під час оголошення закупівлі необхідне заповнення полів нецінового критерію на майданчику публікації процедури закупівлі.

Пояснення до розрахунку нецінового критерію:

Умова постачання «DAP Україна + проведення монтажу, пусконалагоджувальних та приймально-здавальних робіт» відповідає потребам замовника, так як передбачає відповідальність постачальника за правильність монтажу та гарантійні зобов’язання постачальника, водночас дає можливість скористатися пільгою в частині  сплати ПДВ на закуповуваний  товар.

Водночас за умови постачання «DAP Україна + проведення монтажу, пусконалагоджувальних та приймально-здавальних робіт» учасник отримає приведену ціну нижче учасника з умовами постачання DDP за рахунок підтвердження нецінового критерію.

Система ProZorro розраховує приведену ціну як добуток пропозиції на співвідношення відсотків учасника до максимальної кількості балів (100%).

Приведена ціна = Ціна×(( % цінового критерію + % нецінового критерію учасника)/100%)

Приведена ціна за умови наявності нецінового критерію 10% (як приклад) розраховується таким чином:

Учасник без нецінового критерію: 1000/((90%+0%)/100%)=1111,1 грн. (ціна для порівняння збільшена);

Учасник з підтвердженим неціновим критерієм: 1000/((90%+10%)/100%)=1000 грн.

Як показує даний приклад, хоча учасники запропонували під час торгів однакову ціну, система здійснила перерахунок, врахувавши значення нецінового критерію (тобто, пропозиція постачальника-резидента стала дорожчою).

Стосовно митного збору. Так як у випадку закупівлі продукції у резидента України митні збори (у випадку їх наявності) сплачуються постачальником та враховані в ціновій пропозиції без ПДВ, замовник не отримує додаткової економії у випадку закупівлі у нерезидента-виробника. Цінові пропозиції учасників є тотожними.

Натомість у випадку умов постачання «DAP Україна + проведення монтажу, пусконалагоджувальних та приймально-здавальних робіт» замовнику доведеться покрити витрати на брокерські операції, оренду митного майданчику та доставку продукції від митного майданчику до території замовника.

В зв’язку з вище наведеним просимо забезпечити проведення закупівель товарів, щодо яких наявна можливість отримання пільги на сплату ПДВ, відповідно вказаного принципу застосування цінових та нецінових критеріїв.