ДАБІ, незважаючи на Генплан, видала Зубику дозвіл на ЖК у Києві із двома вже збудованими будинками
07.12.2020   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України видала ТОВ «Будівельна компанія «Інтергал-Буд» дозвіл на будівництво у провулку Приладний, 10, де два житлові будинки з дев’яти вже побудовані. Про це свідчать дані Порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та сайтів продажу нерухомості.

 Дозвіл було видано 20 листопада на реконструкцію адміністративно-виробничого комплексу під багатофункціональний комплекс з адміністративно-побутовими будівлями (Перша черга будівництва).

Нагадаємо, що у пров. Приладний, 10 будується житловий комплекс, про що свідчать дані сайтів продажу нерухомості, а також сайт об’єкту – ЖК «Академ-Квартал». Це проект компанії «Інтергал-Буд» екс-нардепа Володимира Зубика. Він включає в себе 9 будинків на 16-24 поверхів. Станом на середину літа вже було зведено дві будівлі.

Однак, це будівництво суперечить Генплану столиці. Забудова проводиться на комунальній ділянці площею 4,26 га, яка за функціональним призначенням є територією частково промисловою і частково громадських будівель і споруд. Це означає, що на ній можна будувати адміністративний центр і неможливо будувати житло.

Про те, що це землі промисловості вказано навіть у виданому дозволі ДАБІ.

Цікаво, що у цьому ж дозволі ДАБІ тип об’єкта, який будується, вказується прямо – будинки багатоквартирні. Такі суперечності мали б стати причиною для відмови у видачі дозволу, однак документ був виданий.

Нагадаємо, що містобудівні умови та обмеження на свій об’єкт у пров. Приладному, 10 забудовник отримав теж із запізненням, коли два будинки вже були практично збудовані, а саме – у липні цього року. МУО видано на реконструкцію існуючих об’єктів під «багатофункціональний комплекс». Як ми вже неодноразово писали, під виглядом «багатофункціональних комплексів» на ділянках, які не призначені для житлового будівництва, насправді будуються житлові комплекси із магазинами, офісами та кафе на перших поверхах.

Будівництво ЖК «Академ-Квартал» у пров. Приладному, 10 почалося у 2017 році без відповідних дозвільних документів. Так, у 2017 році забудовник повідомив столичну ДАБІ про початок будівельних робіт з реконструкції існуючих виробничих приміщень, заявивши клас наслідків СС1 (незначні), що не відповідає 24-поверховим житловим будівлям, адже за законом до СС1 не можуть бути віднесені житлові будинки понад чотири поверхи. Повідомлення про початок будівельних робіт (СС1) не дає права будувати багатоквартирні житлові будинки.

За даними Держреєстру судових рішень, Державне бюро розслідувань розслідує кримінальне провадження № 62019000000000575 від 03.05.2019 за фактом зловживання службовим становищем службовцями  Київради, КМДА та ДАБІ України, які протягом 2017-2019 років вчинили протиправні дії в інтересах ТОВ «Будівельна компанія «Інтергал-Буд», ПАТ «Київський дослідно-експериментальний завод «Вугілля» і ТОВ «Термогальванічний завод», направлені на незаконну забудову ділянок у пров. Приладний, 10 (ЖК «Академ-квартал») і просп. Перемоги, 67 (ЖК «Нивки-Парк») у Києві.