«Чернівцігаз збут» першим з групи Фірташа підставився під відшкодування шкоди за завищену ціну газу для споживачів
07.12.2020   //  

«Чернівцігаз збут» першим серед 16 облгазів Фірташа програв апеляцію по справі АМКУ. Тепер споживачі мають право на перерахунок та стягнення з компанії шкоди в подвійному розмірі. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Протягом жовтня 2018 – серпня 2019 років 16 облгазів «Регіональної газової компанії», пов’язаної з Дмитром Фірташем, неправомірно донарахували побутовим споживачам плату за газ вищу за показники лічильників.

Споживачам, в яких лічильники не були обладнані функцією корекції температури та тиску газу до стандартних умов, надходили платіжки, в яких крім плати за спожитий газ за лічильником, також були вказані донарахування «за приведення до стандартних умов» (фактично нормативні та виробничо-технологічні втрати газу). При цьому ні регулятор, ні Міністерство енергетики не затверджувало розміру таких донарахувань.

10 грудня 2019 року в ситуацію втрутився Антимонопольний комітет та оштрафував 16 компаній-порушників на загальну суму 278 млн грн. за зловживання монопольним становищем та зобов’язав їх перерахувати платіжки.

Облгази не виконали рішення Комітету та вирішили захищатись у судах. По черзі вони вигравали суди в перших інстанціях, які скасовували рішення Комітету та накладені мільйонні штрафи. Господарський суд м. Києва задовольнив позов «Чернівцігаз збуту» 16 липня 2020 року та визнав недійсним рішення Комітету № 799-р від 10.12.2019 про накладення на компанію штрафу на суму понад 1,2 млн грн.

Але вже 17 листопада 2020 року Північний апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції та відмовив ТОВ «Чернівцігаз збут» у задоволенні позову.

Апеляційний суд встановив у своєму рішенні, що витрати на закупівлю природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат вже включені до тарифу на розподіл природного газу. Отже повторне включення окремо цих витрат до платіжок побутовим споживачам є порушенням закону.

Тепер «Чернівцігаз збут» має сплатити штраф та зробити перерахунок в платіжках.

Крім цього мешканці Чернівецької області, постачальником природного газу яких у 2018 – 2019 роках був «Чернівцігаз збут», та які отримували платіжки із завищеними обсягами газу, ніж показував їхній лічильник, мають право на відшкодування шкоди у подвійному розмірі. Для цього необхідно звернутись з відповідним позовом до суду.

«Ліга антитрасту» та наші партнери – юридична фірма ADVANQ готові надати допомогу в цьому: підготувати колективну позовну заяву та супроводжувати цей процес на безкоштовній основі. Якщо ви були споживачем цього зловживаючого монополіста – заповніть форму за посиланням https://forms.gle/K61hotBLpnPSBBLu8 або напишіть нам на електронну адресу league@antitrust.com.ua. Ми обов’язково з вами зв’яжемось в найкоротший строк та спільними зусиллями змусимо монополіста заплатити.