За скаргою лідера картелю АМКУ прогнав Скоростецького з Сумщини
02.12.2020   //  

24 листопада Адміністративна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Службу автомобільних доріг у Сумській області скасувати рішення про допущення ПП «Автомагістраль» до тендеру з поточного середнього ремонту дороги Т-17-05 Лохвиця-Гадяч-Охтирка-КПП «Велика Писарівка» очікуваною вартістю 140,79 млн гривень. Про це стало відомо з рішення, опублікованого на сайті «Прозорро».

Скаргу подав лідер Національної асоціації дорожників України та безумовний лідер Укравтодору за кількістю підрядів – ТОВ «Автомагістраль-Південь». На тендері, окрім Скаржника та ПП «Автомагістраль», подався ще один член НАДУ – ТОВ «Ростдорстрой», з яким компанія торгується на рівні 3-4%, а також ПП «Будгарант-7» та ТОВ «БК «Євродор». В останнього «Автомагістраль-Південь» протягом квітня-вересня орендувала будівельну техніку.

Згідно із скаргою фаворита Укравтодору,  ПП «Автомагістраль» у складі своєї ТП надала нечинний атестат виробництва асфальтобетонного заводу – окрім того, що строк його дії сплив, він підтверджував, що завод атестований на виробництво сумішей не згідно з тими нормами ДСТУ, що вказані у тендерній документації. Після того, як Замовник надав компанії 24 години на усунення відповідного недоліку, «Автомагістраль» завантажила уже чинний атестат, проте він знову містив посилання на не ті ДСТУ. В результаті адмінколегія АМКУ погодилася, що це є порушенням умов тендерної документації. Окрім цього, у складі своєї ТП компанія надала не договір, який би підтверджував право власності чи інше право на виробничу базу, а його технічний паспорт, що, як і  підтвердив АМКУ, також є порушенням умов ТД.

У результаті колегія визнала, що Сумська САД вчинила неправомірно, допустивши ПП «Автомагістраль» до тендеру, і зобов’язала скасувати її допущення до тендеру.

Нагадаємо, у листопаді Сумська САД відхилила тендерну пропозицію ТОВ «Ростдорстрой» на тендері з поточного середнього ремонту дороги Т-19-14 Хмелів-Чернеча Слобода – Буринь очікуваною вартістю 410,04 млн гривень. Згідно з позицією Замовника, «Ростдорстрой» не підтвердив наявність досвіду виконання аналогічних договору. Проте Антимонопольний комітет скасував відхилення компанії – адже з таким недоліком Сумська САД мала надати «Ростдорстрой» 24 години на виправлення, проте цього не зробила.

Станом на листопад 66% підрядів Служби автомобільних доріг у Сумській області з поточного середнього і капітального ремонтів за 2020 рік отримала лідер Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь» – 2,51 з 3,8 млрд гривень. Решту забрали азербайджанська AzVirt MMC, Консорціум «Мікстрансбуд», ПП «Будгарант-7» та «Роад Констракшн».

Засновниками ТОВ «Автомагістраль-Південь» є одесити Олег Наливанний і Валерій Коротков. Але фактичний контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь».

Засновником і директором ПП «Автомагістраль» є Микола Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області.