Експартнери Ставицького взяли ще 436 мільйонів на коштовний ремонт Верховного Суду
02.12.2020   //  

Верховний Суд 26 листопада за результатами тендеру замовив ТОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Ідеа» ремонт будівлі у Солом’янському районі Києва за 435,73 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року мають виконати реставраційний ремонт частини будівлі літер «А» на проспекті Повітрофлотському, 28 (ліве крило в осях «1-21» та «А-Т»). Йдеться про заміну покрівлі з металевими фермами, демонтажні, будівельні та опоряджувальні роботи, влаштування інженерних мереж, дверних і віконних блоків, а також придбання меблів, устаткування, комп’ютерного і серверного обладнання, софту від «Fortinet» (США).

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, значні кошти підуть на різний гіпсовий декор. Наприклад, пілястри шириною 400 мм коштують 13 100 грн./шт., що на третину дешевше від їхньої ціни в 2018 році у 18 240 грн./шт. Проте, як і тоді, детальні характеристики і виробник декору невідомі, тому порівняти ціни з ринком неможливо.

Однак деякі з інших вибірково перевірених цін суттєво перевищують ринковий рівень.

Цегла керамічна одинарна повнотіла розміром 250х120х65 мм марки М125 коштує 47,10 грн./шт. Це вдесятеро дорожче ринку.

Природний рядовий пісок замовили по 420 грн./куб. м, що в півтора раза дорожче від його середньої ринкової ціни у 250 грн./куб. м. У жовтні на виграному іншою фірмою тендері КП «Київтеплоенерго» він узагалі коштував вчетверо дешевше – 96 грн./куб. м.

Штукатурка МП-75 коштують 5,00 грн./кг. Це на третину дорожче від роздрібних цін в інтернет-магазинах за штукатурку Knauf MP-75, які нині починаються від 3,85 грн./кг.

На тендер прийшло шість компаній: вищезгадана «Ідеа», ТОВ «Будівельно-реставраційна фірма «Відродження», ТОВ «Буд-Оптіма-Констракшен», ТОВ «Класика комфорту», ТОВ «БК КБР», а також ТОВ «Виробничо-будівельна компанія «Побутрембуд». Останнє з літа 2018 року отримало три підряди Верховного Суду щодо віконних прорізів і правого крила цієї будівлі на загальну суму 465,84 млн грн. (детальніше про це у новині «Екс-партнери Ставицького розпиляли 300 мільйонів на ремонт Верховного Суду по завищеним цінам»).

Замовник допустив до аукціону лише фірми «Ідеа» та «Відродження», а решту відхилив через якісь невідповідності технічним вимогам і кваліфікаційним критеріям. «Ідеа» не знижувала ціну, а «Відродження» впало з 453,48 млн грн. до 435,00 млн грн., вигравши торги. Однак замовник відхилив «Відродження» за невідповідність вимогам тендерної документації, а саме за нестачу кошторису на систему кондиціонування та врахування доплат і надбавок за роботу в понадурочний час, на вихідні та свята, ввечері та вночі.

Столичною «Ідеа» Ольги Ізбишевої керує Андрій Ступак. За даними джерел «Наших грошей», він працював у ТОВ «Виробниче підприємство «Побутрембудматеріали», яке пов’язане зі згаданим «Побутрембудом» – попереднім підрядником Верховного Суду.

Засновником «Побутрембуду» є Гаврило Білак, а директоркою – Інна Кучеренко. Нині «Побутрембудматеріалами» володіють Павло Болотинський та Анна Зелененко, а керує Світлана Біба, вдова нардепа від Партії Регіонів Василя Біби. Син Світлани Біби Андрій Біба раніше був партнером біглого міністра екології Едуарда Ставицького по мережі заправок БРСМ – це скорочення російської назви фірми «БытРемСтройМатериалы».

За даними «YouControl», при заснуванні в 2018 році «Ідеа» належала Діані Пилипчинець, а керував нею Михайло Форос. Це юристи, на яких оформлені десятки інших компаній.

Раніше фірма натендерила 1,84 млн грн. у Верховного суду і ДСП «Об’єднання «Радон».

Нагадаємо, свого часу юристка Діана Пилипчинець фігурувала у структурі власності ТОВ «БК Роял Хауз», яке у свою чергу пов’язане з ТОВ «Форма» та ТОВ «Скайбуд Груп».