АМКУ закрив справу проти «Укрзалізниці» після того яка вона віддала власній фірмі монополію на страхування пасажирів
02.12.2020   //  

За законом всі пасажири «Укрзалізниці» мають бути обов’язково застраховані. Страхові послуги централізовано закуповує «Укрзалізниця», а вартість страхування кожного пасажира включена до собівартості залізничного квитка.

АМКУ закрив справу проти «Укрзалізниці» після того, як страховий конкурс виграла компанія «Інтер-поліс», що належить самій «Укразалізниці» та кільком бізнесменам, повідомляє «Ліга антитрасту».

До липня 2020 року, відповідно до інформації на сайті УЗ, пасажирів страхували дві компанії:

  • у поїздах філії «Пасажирська компанія» – СК «Арсенал Страхування» з розміром платежу 0,17% від вартості проїзду;
  • у поїздах філії «УЗШК» – ПАТ СК «Інтер – Поліс» (власник – «Укрзалізниця») з розміром платежу 0,12%.

За даними АМКУ, тільки в 2018 році компанії отримали в якості страхових платежів 101 млн.грн., при цьому страхові виплати склали всього 4 млн.грн.

З 2017 року «Укрзалізниця» намагалась провести конкурс з відбору страхових компаній. Та 14 лютого 2018 він навіть завершився перемогою ПрАТ «Українська пожежно-страхова компанія». Але «Укрзалізниця» так і не затвердила результати, в тому числі через ознаки конкурентних порушень під час його проведення.

22 листопада 2018 року ПрАТ «СК «Рідна» поскаржилась на антиконкурентну поведінку «Укрзалізниці» в процесі відбору страхової компанії до АМКУ та відомство розпочало розслідування.

3 жовтня 2019 року Комітет надав «Укрзалізниці» рекомендації щодо необхідності проведення прозорого конкурсу з відбору страховика.

17 червня 2020 року «Укрзалізниця» оголосила конкурс на вибір компанії для страхування пасажирів у 2020 – 2021 роках. Пропозиції претенденти мали подати до 2 липня 2020.

10 липня «Укрзалізниця» повідомила про відхилення пропозиції ПАТ СК «Українська пожежно-страхова компанія» з підстав невідповідності останньої кваліфікаційним критеріям. Всього в конкурсі брали участь вісім страхових компаній: АТ «СК» «Рідна», СК «Гардіан», СК «НГС», «Міжнародна страхова компанія», СК «Альфа Страхування», СК «Інтер-Поліс», СК «ІнтерЕкспрес», ПрАТ «УПСК».

30 липня «Укрзалізниця» повідомила про здобуття перемоги у всіх трьох лотах компанії «Інтер-Поліс».

За даними «Youcontrol», половина акцій страхової фірми належить самій «Укрзалізниці», решта акцій розподілена між компнією «Інтер-контакт» з групи Олександр Єдіна та харківськими бізнесменами Евгеном Черняком та Людмилою Чеботько («УСК-Харків).

Євген Зельманович Черняк був акціонером банку «Золоті ворота», який пов’язували з Михайлом Добкіним. Син Черняка Михайло з 2014 по 2020 роки був заступником голови Харківської обладміністрації.

26 листопада 2020 року АМКУ прийняв рішення про закриття розслідування проти «Укрзалізниці» у зв’язку з виконанням останньою рекомендацій Комітету.