Поліція розслідує субпідрядну змову облавтодору, «Шляхбуду» і «Інтервіас Україна» на 200 млн гривень
30.11.2020   //  

20 листопада Вінницький міськсуд Вінницької області за клопотанням слідчого Нацполіції Дацкова А.А. продовжив строк досудового розслідування в справі за статтею 191 КК «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» та 361 «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку» до 21 листопада 2021 року.

Як зазначається в тексті ухвали суду, мова йде про тендери, організовані Службою автомобільних доріг у Вінницькій області у червні-серні 2017 року: на поточний середній ремонт автодороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам`янка (через м. Вінницю) на ділянках км 336+586 – км 342+000 вартістю 94,86 млн гривень та км 342+000 – км 347+000 за 88,03 млн гривень. Переможцем цих закупівель стало ДП «Вінницький облавтодор». Згідно тендерній документації  ДП не мало залучати субпідрядників для виконання робіт за тендером, ремонт мали здійснювати власними потужностями.

Проте у серпні 2017 року, між на той момент начальником САД у Вінницькій області Ігорем Корольчуком та директором ДП «Вінницький облавтодор» Ігорем Шаповалом було укладено договори № 23/17-П та 26/17-П, які «надали можливість залучення субпідрядних організацій».

Як зазначається в ухвалі суду, «за вказівкою Ігоря Корольчука Ігор Шаповал 05.04.2018 року підписав з ТОВ «Шляхбуд» договори субпідряду на виконання ремонту автодороги – №27 та №28, зобов`язавши «Шляхбуд» в свою чергу підписати інший субпідрядний договір з підконтрольним Корольчуку та Шаповалу ТОВ «Спільне українсько-австраійське підприємство «Інтервіас Україна», яке «до цього не виконувала жодних аналогічних робіт».

«Через укладання субпідрядних договорів з зазначеними суб`єктами господарювання, без фактичного проведення будь-яких робіт, ДП «Вінницький облавтодор» та ТОВ «Шляхбуд» отримали по 2% (близько 3,5 млн. грн. кожен) від загальної суми виключно за «транзит» коштів», – говориться в ухвалі суду.

Корольчук та Шаповал надали вказівку керівнику «Інтервіас Україна» Тарасу Сидорчуку обготівкувати частину отриманих коштів.

За інформацією слідства, Сидорчук в липні-серпні 2018 року придбав у підконтрольному йому ТОВ «Шлях-буд-монтаж» (Тарас Сидорчук в 2018 році був керівником цієї фірми,  власником її тоді значилось ТОВ «СУАП «Інтервіас») асфальто-бетонну суміш та вніс «недостовірні відомості до документації з її придбання у бік завищення кількості та ціни». Фірмою було проведено безтоварну операцію з підприємством з ознаками фіктивності – ТОВ «Альміра – Прайм», яке в подальшому перерахувала кошти на ТОВ «Мантіса» та ТОВ «Тепломережа».  Понад 6 млн. грн були обготівковані та, як підозрюють правоохоронні органи, розподілені між Сидорчуком, Корольчуком та Шаповалом.

«Про зазначений злочинний механізм, було відомо невстановленим працівникам ГУ ДФС у Вінницькій області, які зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах вищевказаних суб`єктів підприємницької діяльності, не вживали заходів по припиненню вищеописаної протиправної діяльності», – зазначається в тексті ухвали.

За інформацією слідства, 13 березня 2019 року під час проведення процедури відкритих торгів САД у Вінницькій області щодо поточного середнього ремонту автомобільної дороги М12 Стрий – Тернопіль -Кропивницький – Знам`янка (через м. Вінницю) на ділянці км 499+860 – км 503+860, директор ТОВ «СУАП «Інтервіас Україна» Тарас Сидорчук, перебував в адмінбудівлі ДП «Вінницький облавтодор», де приймав участь в цьому електронному аукціоні, використовуючи комп`ютер заступника з економічних питань ДП «Вінницький облавтодор» Наталії Король. Остання разом з Тарасом Сидорчуком під час проведення тендеру, «за допомогою мобільного зв`язку, надавала вказівки щодо кроків пониження вартості представнику іншого учасника торгів – ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво», що «підтверджено матеріалами оперативно-технічних засобів та співпадає з результатом проведеного тендеру».

У 2020 році «Інтервіас Україна» виграла два тендери організовані САД у Вінницькій області на 264,45 млн гривень. Ця компанія була заснована у 2017 році у Вінниці. Власником значиться громадянин Австрії Олексій Цимбал. Директор – Тарас Сидорчук. «Інтервіас Україна» працює на техніці, орендованій у «Шляхбуду». Раніше бенефіціаром «Інтервіас Україна» була вінничанка Галина Семенова. Вона також у 2018 році значилась власницею ТОВ «Шлях-Буд-Монтаж».

Власниками фірми «Енергетично-дорожнє будівництво» з Канева є кияни Володимир Хмарук, Андрій Косіцин, Юрій Клімов, Олександр Кіблик та Антоніна Жолобчук. Найбільше контрактів у системі Укравтодору компанія взяла у Службах автомобільних доріг у Вінницькій та Хмельницькій областях, протягом 2016-2020 років компанія отримала підрядів на 4,58 млрд гривень. Майже половину – на 2,30 млрд гривень –в поточному році.

Ольга Прокопишина, «Наші гроші»