Чи мають споживачі додатково платити за обстеження та опломбування власних лічильників холодної води?
27.11.2020   //  

Думки АМКУ та суду відрізняються, повідомляє «Ліга антитрасту».

У жовтні 2019 року Полтавське тервідділення АМКУ (на сьогодні – Північно-Східне міжобласне ТВ АМКУ) оштрафувало «Полтававодоканал» на 50 тис.грн за зловживання монопольним становищем на ринку централізованого постачання холодної води (https://cutt.ly/lg0p1sc). Підприємство стягувало зі споживачів завищений тариф, включивши до нього додаткові гроші за взяття на облік лічильників.

При цьому законом не передбачена окрема плата за прийняття на облік лічильників або їх опломбування. Це є обов’язком «Полтававодоканалу» та в структурі тарифів на їх послуги вже передбачені витрати на оплату цієї роботи.

Крім штрафу, АМКУ зобов’язав «Полтававодоканал» перерахувати споживачам тариф за період з 2016 по жовтень 2019 року.

«Полтававодоканал» оскаржило рішення до суду та перемогло. Суди першої (https://cutt.ly/Bg0kZ0k) та апеляційної інстанції (https://cutt.ly/zg0kNO8) підтримали його позицію.

За рішеннями судів, у тарифі не враховані витрати на встановлення та обслуговування належних споживачам лічильників. А додаткова оплата була встановлена саме за вихід спеціаліста до абонента по заяві задля обстеження, перевірки та опломбування.

Рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/92254630